Житие и страдания
В Копиловци, вече известно с манастира „Благовещение“, стягат протест да бъде върнат игуменът дядо Касиян. Реакцията на местните – каквато и да е тя, ще се случва в неделя. Дядо Касиян беше прогонен позорно от братята пролетта /за което още в деня писа Юг.нюз/, почти криминална история, защото имало и насилие. Негово високоподобие се премести в другото си духовно убежище – черквата „Св. Йоан Предтеча“ в с.Жабляно. И продължи с поста, молитвите и богоугодните дела. И с бачкането. Лежа и в болница. Често прескача до Кюстендил, до Данъчното, нищо чудно да се възползвал и той по мярката 60/40. Защо не.
Другото е съществено. Защо го прогониха и го подложихана такива страдания. „Ами, то – навсякъде има дрязги и разправии“, отказва повече словестност един от братята, които сега управляват в „Благовещение“. Сигурно е така с дрязгите. Навсякъде. Ама защо. А и тия в Копиловци – как да искат връщането на Касиян. Като „Благовещение“ са старостилци, непризнавани от Св.Синод .Освен копиловчани да изгонят всички превратаджии в светата обител и да върнат дядо Касиян. Нека опитат.
На освещаването на възкръсналия храм „Св.Атанасой Атонски“ в Раждавица се появи и архимандрит Кяасиян. Вътре в черквата „Св.Богородица“ вървеше служба, оглавявана от Белоградчишкия епископ Поликарп, викариен на патриарх Неофит и на Софийска Митрополоия. Дали гоненият Касиян не е отишъл да моли за помощ от Св.Синод. Да целуне ръка на владиката и да намери опора и покой. Ще се разбере и това. Но да видим какво ще стане в Копиловци.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *