Соцдокторите
Седем джипита в Кюстендилска област са освободили лекарската си практика през 2020 г. и началото на т.г., каза шефът на Регионалната здравна каса д-р Сашо Котев. Това засяга около 14 хил. пациенти, които се записват при други лични лекари и ще могат да го правят през цялата година.Цели села – като близкото до Кюстендил Соволяно например, с над 1000 жители, са сменили или сменят личния си лекар. В Драговищица пък д-р Гергана Георгиева излезе в пенсия, няколко села трябваше да сменят „на пожар“ личния си лекар. Такива ситуации има и в Дупнишко. Д-р Котев не крие, че перспективата е лоша. Повечето от джипитата са на възраст родени 1959-1966 г. Т.е. в една петилетка ще тръгнат да се пенсионират .А практиката сочи, че местните джипита устискват докъм 68-70 години като възраст и след това се оттеглят. Значи след десетина години….
Цялата тая гвардия от действащи все още джипита се е дипломирала и сформирала професионално / и морално/ при социализма. Кои се допускаха да учат медицина – децата и внуците на активните борци, на комитетските хора и номенклатурчици. С много малки изключения. И ето сега – техните деца и внуци някак изневеряват на това правило. Има завършили медицина, но не искат да са джипита, или да дишат на белина по коридорите по болниците и на хлорна вар по тоалетните. По разни комисии са, здравен мениджмънт практикуват, с политика се занимават, кметуват и т;н;. И стигаме до лошата перспектива, очертана от д-р Сашо Котев, чиито баща беше полковник от Гранични войски.
Какво излиза – точно тая специалност и докторската професия са заложник на соца. И ще се пати тепърва от това. Като при всяко, наследено от него.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.