А-а да станем 9 /7/ милиона
В 20 часа днес приключи Националното преброяване. Преброилите се електронно ще могат да изпращат получения от системата код на специален имейл, открит от Националния статистически институт. Малко преди края на кампанията преброените бяха близо пет милиона и двеста хиляди българи, което е малко под 75% от населението. Интересното е как ще бъдат преборени останалите 25%. Мъките не са малко. Стартът на кампанията беше съпътстван с блокиране на електронното преброяване заради хакерски атаки. Covid-19 пък отказа част от преброителите. Заради това НСИ удължи сроковете на кампанията и откри около 40 преброителни центъра – в тях можеше да се предаде разпечатаната и предварително попълнена анкетна карта. Служители помагаха и при попълването ѝ на място. Преди дни председателят на НСИ Сергей Цветарски призова за активност и припомни, че: „От качеството на данните зависят и политиките, които ще бъдат създадени след това и те отново ще се върнат върху самите нас. Би трябвало това нещо да се разбере от цялото население, нашето впечатление е, че не е така“. Междинни данни НСИ обещава около Коледа.
Накрая ще се отчете, че преброяването е минало успешно. Сигурно. Но дали е достоверно . не само заради тия непреброени около 25%. Ами и по етнически състав – кой знае какви са се писали ромите например. И имотите – колко от тях са непреброени, умишлено или поради сбъркана методика. И т.н.
Както е да е. Преброяване имаше и при соца. И то едва ли е било на 100% прецизно и точно. Но поне се запомни с едно – а-а да ни изкарат 9 милиона. Малко оставаше. Ако Тато и Пенчо Кубадински, стратегът по демографската политика и раждаемостта, бяха останали поне 5 години на власт, щяхме да минем 9-те милиона. Уви. Никога вече. Сега няма да ни изкарат и 7 милиона. Защо ли ни броиха.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *