Кметицата на бобовдолското с. Бабино Маргарита Иванова /ГЕРБ/ обжалвала определената и от общинския съвет месечна заплата от 450 лева – като несправедливо малка за работата, която полага в едно от трудните села по Разметаница. Без резултат – административния съд в Кюстендил отхвърля жалбата и като неаргументирана и постанови кметицата да плати 200 лева разноски по делото. Вразумително – харчи половината заплата, щом държиш толкова на справедливото заплащане. И други колеги на Иванова били потърсили съда, недеволни от сумата, срещу която се подписват във ведомостта.
Май опитът не си заслужава. Ще бъде прецедент, ако магистратите решат подобно дело в полза на жалещия се срещу малката заплата. „Ситият на гладния не вярва“. Но и случаят „Бабино“ поставя резонният въпрос колко да взима един кмет. „Колкото той си поиска“, е очакваният отговор. С решение от 28 декември 2015 год. същият този минипарламент в Бобов дол определил заплата от 1900 лева за кмета на общината Елза Величкова /ЛИДЕР/. Кметът на малкото Бобошево Крум Маринов /БСП/ взима 2 200 лева. Той самият „се оправдава“, че всяка сутрин го причакват пред кабинета му бедни, страдащи и молещи закъсали хора, на които бърка в джоба и дава.
Колко да взима кметът? Колкото работи – би трябвало, но не е така. Наместникът на 7 гранични селца – Ивайло Кръстев, е на една заплата /не я умножават по 7/, вече трети мандат. За да преживява, гледа около 60 декара арония. Колегата му в с. Гърляно Венелин Енчев е инженер, вече пенсинер с мижава пенсия. Но е виртуозен автомонтьор и диагностик на двигателите и добавя по нещо от ремонт на коли – на приятелите не взима нищо. Преди години кметът на с. Бараково зарязал поста и съселяните си и емигрира в САЩ, да гурбетства. Не се затичал да носи жалба в съда за никаквата заплата – няма смисъл!
Абе, що за хал е и кметският. И защо ли на всеки вот мераклиите да застанат начело и за най-затихващото село са много. На такива въпроси няма кой да отговори, най-малкото съдът.

Picture 039

Кметът на малкото Бобошево Крум Маринов взима 2 200 лева заплата, давал я половината на бедин, закъсали, молщи, които го причакват всяка сутрин пред кабинета му.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *