Барище в Босилеград
Българският генерален консул в Ниш Димитър Цанев е уведомил българското външно министерство за „неприятни инциденти“ при посещението на сръбския президент Александър Вучич в населената с българи сръбска община Босилеград. „Намесата от наша страна беше след намесата на активни сънародници, които следят процесите в Босилеград. Още предишния ден имаше сигнал, че местните служби проявяват интерес към другия задържан Димитър Димитров. Отправяли са към него предупреждения да не излиза от вкъщи и да не изнася трансперант. На други ден е преценено, че тази мярка няма да е достатъчна и е бил отведен за разговор“, раказа консулът. „Със същото основание са задържани и Даниела Михайлович и нейната спътница, която е от Ниш. Тези действия на сръбските власти не мога да ги определя като принципни, защото всеки един гражданин трябва да има възможността за демократично съгласие по дадени теми. В дадения случай говорим за възрастен човек над 70 години и жена, която има седеммесечно бебе. Не знам под каква форма те могат да са заплаха за сигурността“, коментира още Цанев. Той подчерта, че всички данни от случая ще бъдат изпратени в Министерството външните работи, а след това ще се вземе решение за това какви действия ще се предприемат, обявава пред българска телевизия Цанев.
Още в събота се разбра, че по време на събитието полицията в Босилеград е задържала 76-годишния Димитър Димитров Треперски, активист за правата на българите в града, и учителката Даниела Михайлович, която искала да връчи на президента протестно писмо за лошото управление на Община Босилеград. Кметът на Босилеград определи случилото се като пропаганда и политика, насочена срещу него. Посрещането на президента Вучич е било пред детската градина в Босилеград. Местни коментираха, че държавният глава пристигнал с вертолет, а е говорил 9 минути. Преди пристигането му полицията в Босилеград е привиквала граждани, които в социалните мрежи недоволствали срещу управлението на кмета или, ей така – за неплатени глоби и др. „измислени“ причини. Димитър Димитров, който със стенд, бил призован в полицейското управление, защото поставил български знамена около паметника на Левски в Босилеград за 19 февруари. Това писмо е качено и е четено по соцалните мрежи и в КИЦ-а два дена по-рано. В него няма и една точка истина. Пропаганда, насочена срещу мен“, категоричен е кметът Захариев. И споменава, че някои от тези патриоти и защитници на българщината са си купили апартаменти в София /лошо нема!/.
Пълно барище. Едно кацане в Босилеград за минути на държавен глава, което не било ставало от 97 години, и шумът е до бога. Интересно какво би станало, ако и Румен Радев следващата събота кацне и той там, и пред детската градина да си каже приказката. Ново барище – с феномена Босилеград.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *