Каква война, Богородица е

dav
dav


И група бесарабски българи от Украйна се включиха в празника на Кюстендил „Панагия“ -Въздигане на хляба. Шестте жени от с. Чешменли, Болградско, аранжираха своя експозиция с обредни хлябове, приготвени по тяхната традиция и предизвикаха голям интерес – и сред участниците и сред посетителите на празника до пл.Велбъжд. Пропътували с бус над 1000 километра, за да участват в Панагия-та, поканени от Общината в Кюстендил. Тази вечер се връщат обратно. Вечерта бяха и на празника на близкото с.Нови чифлик, където отбелязаха с курбан Голяма Багородица. 15 хляба замесили украинските българи, по хриситянския канон, наричали България – Майка, разказава Евгени Серафимов, един от ръководителите на фолкформацията „Партньори“, който беше като гид на украинците и член на журито в конкурса за най-добре приготвени Богодични хлабове. Каква ти война, Боголодица е .Оставяш всичок и тръгваш…
За 16 -та година пространството около Обреден дом -Кюстендил стана арена на Културния форум „Панагия – Въздигане на хляба“ 2023, деня в с който по традиция жените в месят хляб с молитва за добруване, украсяват го с пластики, изразяващи най-значимите идеи от бита и го занасят в храма с благодарност към Богородицац Над 20 читалищни щандове. „Винаги участваме в „Панагия – Въздигане на хляба“, и тази година сме се постарали да представим всичко свързано с хляба, на масата може да видите зелници, баници, кексове, разбира се традиционните питки без които не може, качамак който от две, три години задължително присъства ,динята и гроздето без които не може да има празник. Всичко приготвено от сръчните ръце на жабокрътските невести и жени, за което им благодаря!“ това каза пред „Кубер прес“, Милена Стоименова председател на читалище „Съгласие-2007“-Жабокрът. „Панагията е символ на хляба, на майката, на земята, на всичко без което не можем. Хората почитат хляба, но трябва да се обърне повече внимание към родното и разбира се най-вече хляба“ , добавя още тя. Читалище „Христо Ботев-1920“ в Таваличево демонстрира забележителна аранжировка на щанда, с подредени кулинарни, тестени изделия в т.ч. питки, кексове, зелник, мед. Всичко приготвено от жителите на Таваличево. „Аранижорвката на щанда е моя на кметицата, библиотекарката и моята дъщеря, когато нещо се прави с желание няма как да не бъде хубаво. Почитаме празника на Пресвета Богородица и празника на хляба Панагия .Благодаря от сърце на всички които ме подкрепиха с прекрасните питки и баници. Участието в на „Панагия – Въздигане на хляба“ 2023 е повече от Празник, това е ден в който почитаме и възхваляваме хляба .Панагия е символ на доброто, на любовта между хората, на любовта към храната. Важното е -че доброто винаги побеждава“, това каза председателя на читалището в Таваличево Антоанета Георгиева.Празникът не мина Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, който в съслужение с Негово Преосвещенство Велбъждският епископ Исаак – втори викарий на Българския патриарх и духовен надзорник на Кюстендилска духовна околия, отслужиха водосвет за здраве и благоденствие на жителите и гостите на Кюстендил чийто Храм Успение богородично също има празник.“ Нека никой не бъде лишен от хляба, нека по света бъде мир, благополучие, благата воля между човеците и винаги да бъдем проводници на доброто в света“, благослови дядо Поликарп.
А в съседно Невестино се вихреше друг празник – на Общината, без свещеници /попове/. С разпивки и хапване „койколкото може“, с безброй скари, кулинарии и лакомства. Е, кебапчето е по 2,50 лв. бройката. Но какво му плащаш. И … „Хоро се вие, мамо, хоро се вие!“. Абе, празник е. Богородица да е с всички нас!!

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *