Стихията Бобов дол

dav
dav
dav
dav

Стотици работещи в ТЕЦ „Бобов дол“ на обедната си почивка, като към тях се присъедениха и миньори от рудник „Открит въгледобив“, излязоха на протест срещу предвиденото в Плана за справедлив преход закриване на централата до 2026 година. Те обвиниха управляващите и политиците в преднамерени и прибързани действия и настояха ТЕЦ „Бобов дол“ да работи поне до 2038 година. Затварянето на ТЕЦ „Бобов дол“ ще означава около 2-3 хиляди, че и още толкова, работници, специалисти, ангажирани в енергийния отрасъл от Югозапада да са без работа и препитание, а Кюстендилска област ще стане номер 1 по безработица. Изготвеният регионален план за справедлив преход не предлага алтернатива, никаква устойчива ангажираност на тези хора. „В този план това, което предлагат нашите политици и са загрижени за нашата съдба. Предлагат за миньорите да бъдат шивачи и обущари, за енергетиците – да бъдат овощари, да бъдат санитари на ранените войници на украинския фронт. Това господа управляващите предлагат на вас – на всички нас, които сме енергетици. Смях, позор и унижение за енергетиката като цяло и в частност за хората, които работят в нея“, коментира синдикалистът Иво Димитров. Енергетиците от Бобов дол, колегите им от Перник и мини „Марица“ – Стара Загора, са единни и са готови и на протестен поход до София и до по зависещите съдбата на въглищните централи министерства и ведомства. „Съвместно с колегите от Стара Загора, с колегите от Перник, да бъдем заедно, да сме като юмрук и да покажем, че всяка една политическа класа може да бъде пометена от нашите задружни усилия“, каза още Димитров.
Разпроетстират ли се по Бобов дол, не са лесни. Така и при тецаджиите. Като подзечва река, усеща се някакъв приглушев тътен. Ще се борят да я има централата и тях и семействата им. Макар, че ТЕЦ-ът е пълна

dav

архаика, на 50 години. Друго не признават – това ЕС, Правителство, комисии,еколози. „Всички са боклукчета. Да се омитат!“ Стихия – Бобов дол!

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *