С историческа възстановка започна двудневното отбелязване на 146-ата годишнина от Освобождението на Кюстендил /два дни – не са ли много!/. Стотици излязоха на централния бул. „Цар Освободител“ и пред къщата музей на Ильо войвода, за да наблюдават „на живо“ драматичните събития, станали в града в края на януари 1878 година. Утре е шествието и понасянето на венци и цветя пред паметника на войводата. Във възстановката, която се прави за втора година, участваха над 100 членове на Националното дружество „Традиция“ от цялата страна, самодейци от читалищни групи и ансамбли. Възпроизведени бяха влизането на отряда руски освободители, сражения с отстъпващите турци, радостта на кюстендилци от Освобождението. Участник в програмата от клуба от Троян сподели: „Всичко се основава на исторически източници, на факти, които са проверени и които гледаме да пресъздадем с някаква достоверност“. Директорът на Историческия музей в Кюстендил Валентин Дебочички:
„Освобождението на Кюстендил действително е драматично, тъй като има първо освобождени, а окончателното му освобождение е на 17 януари 1878 година стар стил (или 29 януари нов стил), когато със сражение градът окончателно е освободен – само от два дни преди подписването на примирието в Одрин. Така че Кюстендил е един от последните български градове, освободен в хода на Руско-турската война 1877-78 година и в последствие включен в границите на Княжество България.“
Възстановка, пукотевица, шумотевица, зрелище някакво. Играещите дори не си знаят репликите. И дошъл от Троян, къде ще знае как точно Свободата се е възцарила в Кюстендил преди 146 години. Ами! О.р. полковник репликираше постоянно играното пред къщата музей „Ильо войвода“. Бившият военен чел Йордан Захарев, и военна литература по въпроса. Изобщо не е станало така, както възстановчиците го представят, недоволстваше запасният. Абе, дали е как е било. Кой да каже. И…. стига с това Освобождение!!

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *