„За“ Захаринов

bty

Мъките за явилия се на местния вот м.г. за кандидат за кмет на Дупница Методи Захаринов, оасъден на 6 години в Солун за фалшиви 9 банкноти евро, едва ли ще свършат скоро. Щом и Възраждане се яви в негова защита, работата не е добра. На пресконференция народният представител от Кюстендилския многомандатен избирателен район Димчо Димчев посочи, че желанието му е да помогне на един български гражданин, а именно на Методи Захаринов. „Човек, който е бивш служител на МВР / от Пожарната/, човек който е изключително честен, трудолюбив, със здраво семейство и две прекрасни деца“. Бил е и военен авиатор…
Осъден е 2014 год., много назад във времето, от гръцките власти, но м. г. по времето на местните избори -октомври-2023-а, когато беше кандидат за кмет на Дупница, беше задържан. Срещу него има издадена Европейска заповед за арест от гръцките власти още 2018 год. Сега съдът трябва да реши по исканего за неговото екстрадиране, за да може той да излежи присъдата си в Гърция. „Целта днес е не да оневиняваме или да инкриминираме Методи Захаринов, а да искаме да се спазят законите и той да излежи присъдата си в България. За пореден път българските институции абдикират от своите граждани. Имаме сигнали, че Методи Захаринов просто може да бъде пратен в Гърция, без българската страна да се бори за него, заяви Димчо Димчев. Захаринов беше независим кандидат за кмет на Дупница /издигнат от инициативен комитет, оглавен от жена му/, подкрепен от „Възраждане“. „По време на продажба на лек автомобил една част от парите ми бяха платени в български левове, а другата в евро. Аз не зная дали тези банкноти са били истински, или не“, заяви Захаринов. „Искам българският съд да откаже изпълнението на европейската заповед за арест и да започне нова процедура по признаване и изпълнение на съдебния акт“ посочи Захаринов.
Всички сме „за“ Захаринов да не тръгва за Гърция. Макар, че на първото заседание на съда след задържането му каза, че иска да е под домашен арест, та да подготви дома си за зимата, при него живеят съпругата, децата му, родителите му. И след това доброволно ще замине за Атина и Солун… Сега е променил намеренията си. В Дупница имаше подписка в негова защита. Самият отец Георги Паликарски, архирейският наместник на Дупница, който също живее в Яхиново, е категоричен: „Ако зависи от мен,брат, никога няма да им го дам на гърците….“. Съветниците в града гласуваха декларация до Президентството Захаринов да излежи присъдата си в България /официален отговор по това няма/. Той, Захаринов, се надява и да бъде съден в България. Дано адвокатите /наши и гръцки/ се поберат във времето. Да попротакат и делото да изгуби давност. То и кюстендилските магистрати, които решават по екстрадирането му, не бързат и не уточняват каква е давността на тази процедура. Вече пети месец. Дано и съдбата и времето са „за“ Захаринов. Следващото заседание по участта на Захаринов е на 19-и февруари – Деня на Левски.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *