Плюс заплатата
”За тези 100 дни не съм се променил, останах си същият, продължавам да си вдигам телефона и да отговарям на хора в социалните мрежи, като се старая да отговоря на почти всички.Номерът на телефона ми е закачен на входа на община и всеки може да ми се обади“. Така кметът инж. Огнян Атанасов започна отчета на свършеното от администрацията през първите три месеца. Асистират му председателят на Общинския съвет Димитър Велинов и зам.- кметът Николай Дочев. И тръгнаха изброяванията. Данъкът за автомобили, категория Евро е и Евро 2, по предложение на кмета, е намален с 20%. Намалението беше усетено от собствениците на 4 500 автомобила. Относно инвестициите и проектите, които се реализират на територията на Община Кюстендил, с общи усилия на администрацията, както и на правителството, за Кюстендил са привлечени 50 млн. лв., които са записани в държавния бюджет и започва поетапното им усвояване.Одобрени за финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост са проектите на Читалище „Братство“, енергийна ефективност на Регионалната библиотека, общежитията в село Раждавица и бившата сграда на Районна прокуратура.Издадено е и разрешението за строеж на водопровода в село Катрище, където години наред такова липсваше. „Това е изключително важно за хората от селото, които традиционно страдаше от безводие. Предстои да стартират строително-монтажните работи“, обясни кметът.Сред изключително важните задачи пред ръководството на Общината е било провеждането на процедура по избор на изпълнител за изработка на ПУП за индустриалната зона на Кюстендил.В спешен порядък Общината е успяла да изготви проекти за шест общински спортни площадки, за които от МОН отпускат 600 000 лв. Започна и изпълнението на инвестиционния проект, който включва водопровод, тротоари и ремонт на пътните платна на улиците „Демокрация“.
„Много отдавна бяха предприети действия, които така и не се случиха за аварийно укрепване на подпорната стена в квартал „Герена“, което беше изключително важно. Успяхме да го направим и вече текат строително монтажни работи. Също така успяхме да извадим разрешение за строеж в Художествената галерия, както и за Зоопарка. Имаме осигурено финансиране за тях, така че предстоят с настъпването на пролетта да бъдат възложени обществените поръчки“, каза кметът. Осигурено е финансиране за водопроводите в селата Соволяно и Драговища, където пред пролетта ще стартират строително-монтажните работи. Подписани са и договори за финансиране на ОУ „Марин Дринов“ и ОУ „Паисий Хилендарски“, където ще бъдат въведени мерки за енергийна ефективност, както и изграждане на нов Младежки център. Осигурени са средства и за основен ремонт и реконструкция на читалището в село Грамаждано, където сградата е опасна за използване. „Осигурено е финансиране за изготвяне на ВИК проекти за селата Катрище, Църничево, Горна Гращица, Жабокрът, Шишковци, Пиперков Чифлик, Коняво и Николичевци. Имаме сключен договор за проектиране на осветление на футболния терен и лекоатлетическата писта на стадион „Осогово“. Надяваме се през другия месец да имаме готов инвестиционен проект. Предстои да бъде сключен договор за инвестиционен проект за многофункционална спортна зала. За този период от 100 дни успяхме да ремонтираме и обезопасим няколко детски площадки“, отчете още инж. Атанасов. Той допълни, че 23 многофамилни жилищни сгради са одобрени за финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост, етап 1.
И още. За 100 дни управление от Общината отчетоха, че вече по селата има мобилни медицински екипи. Възстановени са и лекарските практики в селата Драговищица и района на Катрище, Таваличево и др. Относно туризма, Общината работи много активно и участва във всички туристически изложения, които се провеждат в България и чужбина. В тази връзка е създаден и националния фестивал „Джамала“, който през следващата година ще се превърне в международен.
По отношение на чистотата, кметът на Кюстендил посочи, че услугата е силно подобрена. „Поетапно започваме подмяната на контейнерите, защото има много счупени. Приоритетно ще се започне от централната градска част. Вече започнахме почистване и на лесопарк „Хисарлъка“, където се извършва и санитарна сеч. Възстановено е и осветлението по алеята на любовта“, уточни още кметът. За транспорта – Общината е разработила нова транспортна схема, така че общественият транспорт да се превърне в предпочитан за използване от кюстендилци. Напълно изграден е и електронния пастир на пътя в района на КАТ, където често ставаха инциденти с безстопанствени коне.
На свой ред заместник-кметът Николай Дочев предостави подробности около Програмата за енергийна ефективност, етап 2, на многофамилни жилищни сгради. „До момента има подадени 6 заявления относно желание за участие в поканата. На този етап ние приключваме обработката на количествено-стойностните сметки. Разговорите, които сме имали с представители на МРРБ са във връзка с осигуряване на различни източници, чрез които сумата отделена за съфинансиране да не се стовари на един път на съкооператорите, а да се намери възможност да бъде покрита чрез потребителски кредит“, обясни и заместник –кметът Николай Дочев. Председателят на ОбС- Кюстендил, Димитър Велинов благодари за съвместната работа на Община Кюстендил през изминалите 100 дни. „Смея да твърдя, че в настоящия си състав общински съвет – Кюстендил работи перфектно. Показателно е и приемането на бюджета, който беше предоставен от администрацията на инж. Атанасов. Благодаря на всички колеги от ОбС, които подкрепиха бюджета и пожелавам на общинска администрация да бъде все така ефективна“, обяви още Димитър Велинов.
На въпрос за 100-те дни на управление кметът обяви:„Ако трябва да ги определя с една дума- това е разум. Разум, защото и за бюджета ние не се изкушихме да го направим надут, а изпълним. В момента това, което правим в края на всеки месец е справка. Виждаме кое звено колко е похарчило и анализираме“, обяви още градоначалникът. Но нищо не се каза за заплатата – 7500 лева. Най-високата за такава пазиция /кмент на областен град/ в страната!

 

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *