По тръбите
Нараства напрежението сред работещите във ВиК-Дупница, на които не са изплатени заплатите за два месеца. Група, сред които и от синдиката към КНСБ в дружеството, днес са имали среща с управителя Васил Василев. И нищо. Недоволството е породено и от това, че от 1 април ВиК-Дупница трябва юридически, административно и финансово да премине към регионалния оператор „Кюстендилска вода“, а никой на този етап не е обяснил на колектива от около 90 души какъв ще e техният статут и на какъв договор ще продължат и дали ще продължат да работят. Неизвостносите пред администрацията, хората от поддържащите екипи и екипите по авариите във ВиК-Дупница са много. От няколко дни натоварването им голямо, след като се извършва засичане на водомерите на хиляди абонати преди преминаването към „Кюстендилска вода“ и увеличението на цената на водата за Дупница и 16-те села от 1,37 лв. на 3,71 лева за куб. метър, което БНР отрази и коментира. Въпреки натоварването на работещите в дружеството не е изплатено възнаграждението за два месеца. И как няма. Откъде да се вземат едни 130 хил. лева, та да платят на хората от ВиК. Работниците не знаят и дали ще останат на работа, на какви договори, при какво възнагжраждение. Не могат да им разяснят ситуацията и от синдиката. Председателят на ОбС в Дупница Костадин Костадинов уверява, че „каквото и да става, ще си получат заплатата. Дай, Боже!
Батакът в дупнишкото ВиК е пълен и необратим, не са розови нещата и в „Кюстендилска вода“. В същото време вървят и заигравки. На пресконференция на ПП „Възраждане“ например с участието на депутата Димчо Димчев, познатият на всички вече Методи Захаринов, Виктор Мантарков – общински съветник на „Възраждане“ в Дупница и инженер експерт на „ВиК“, беше потвърдено желанието дупнишкото ВиК да излезе от водната Асоциацията. Депутатът Димчо Димчев извади тезата, свързана с внесения законопроект от ПП Възраждане за изменение и допълнение-Закона за водите. Която според Копейковците ще реши завинагия отдавнашния проблем с водната Асоциация – не само в Дупница, но и в региона. Законодателната инициатива дава възможност за излизане от ВИК Асоциацията и с решение на ОбС в случая Дупница. И Методи Захаринов бивш кандидат кмет на Община Дупница /и осъден в Гърция/ представя своя инициатива. „След анализ на проблема с дупнишкото ВИК ,ОбС Дупница гласува”за” влизането на водния оператор в Асоциацията. Основните мотори това за влизането,сега декларират-че са били подлъгани с обещанието да им бъде сменен водопроводът и канализацията. Виждайки, че това не се случва, през 2021 година съветниците в Дупница гласуват за излизането от ВИК Асоциацията. Проблемът е,че излизането може да се случи само когато всички асоциирани членове гласуват ”за”.” обясни Методи Захаринов. Той каза и , че това, което се говори в обществото – че ако всички общини не са в Асоциацията, не може да се усвояват евросредства и че община с жители под 100 000 души не може да е воден оператор, не отговаря на истината.Според негово проучване Чехия, Франция, Дания / а как е в Гърция/ са с общини, които имат по-малко жители и усвояват европейски средства и в същото време са самостоятелни. И в България също има – като във Видин, например, със 78 хиляди души, но има асоциация, Смолян – също, с 99 318 жители“. Методи Захаринов коментира и цената на водата, която трябва да бъде 2,20 -2,40 лв. Според него община Дупница може да управлява този водния ресурс, така както и Община Сапарева баня, която също е против ВиК Асоциацията. Доскоро цената на водата там е била 1 лева, сега е 1,30, като средствата ше бъдат използавни за амортизираната мрежа.
Виктор Мантарков – общински съветник на „Възраждане“ в Дупница и инженер на „ВиК“-поясни,че хората от ВиК Дупница са пред бунт. От два месеца са без заплати, искат масово да напускат.75 човека работят на минимални заплати. Борчовете на дупнишкиото ВиК са над милион, в т. ч. на енергодружеството – 700 хиляди лева, НОИ за заплати над 300 000 лева, на Напоителни системи- 150 000 лева. От 2011 година цената на кубик вода в Дупница е 1,37лв.след членството в Асоциацията ще стане 3,71 лв.Върви приключване на старите сметки. „Това се дължи на задълженията към работещите, както и към други разпределителни дружества-т.е. не могат да си плащат сметките,има запори, заведени са дела за задължения.”Кюстендилска вода”ЕООД до последно помагаха с инкасатори,за да се изчистят водомерите.На практика на 3 април ВиК Дупница става асоцииран член на Асоциацията и .”Кюстендилска вода”ЕООД ще оперира на територията на Община Дупница, все още нещата не са ясни. КЕВР не признава ВИК Дупница за оператор., обясни Виктор Мантарков – общински съветник на „Възраждане“ в Дупница и инженер на „ВиК“. По думите му въпреки разделението в ОбС Дупница от Възраждане са за това дружеството да запази своята самостоятелност. Димчо Димчев обясни,че се изземва ролята на държавата и в бъдеще това ще транспонира с предаването на властта на социално отговорни корпорации. „Окрупняването на ВИК Асоциациите го приемаме като заплаха към националната сигурност, защото ВиК дружествата, които се водят към фалити, за тях ще се появи външна компания която за жълти стотинки“ обобщи той.
А един юрист като Милен Попов, явно под давлението на председателя на ОбС в Дупница Костадин Костадинов, предлага Дупница да си регистрира ново ВиК. Точно в Дупница има една сентенция: „Покри, па плачи!“

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *