Реквием за черешата

517_1784

517_1773

517_1791_2_r1
Нулева реколта при черешата (както и при синята слива и ябълката) прогнозираха агрокапацитети в Кюстендил и региона след априлския студ от -5 градуса, регистриран преди Великден. Само около 20% от овощията в региона са застраховани при природни бедствия, обявиха земеделски производители. Това означава, че повечето плодопроизводители няма да получат нищо от застрахователите. Има собственици на черешови градини, които са застраховани срещу засланяване, но не и при мраз, каквото се случи тази пролет. „Няма на какво да се надяваме. Преди 5-6 дни падна и градушка в района на с. Горна Гращица и Таваличево. Каквото беше останало здраво под снега и студа, падна под градушката. За овощарите тази година ще е голяма трагедия“, представи бедствената за местните земеделски производители ситуация шефът на земеделската кооперация в с. Горна Козница и общински съветник от дясната коалиция „Кюстендил“ Валери Йовев.
100 хил. лева от застрахователна компания ще получи институтът по земеделие край Кюстендил заради тотално измръзналата реколта от череши, казаха информирани. Значи „номерата“ с измръзналата кюстендилска череша вече са в ход. Едни са застраховани, други – не са. Който има пари, той се и застрахова. Друга тема е какво и кога го изплаща застрахователят. То са комисии, огледи, протоколи и пр. Друго – дали наистина реколтата (не дай боже) е приключена на 100% , или това са трикове, за да се вдигне цената й още не завързала. Изобщо не е ясно какво мислят основните играчи – 4 италианци, чиито имена и децата знаят, които от двадесетина години изкупуват черешите в Кюстендилско. Дали те са я отписали за Кюстендилско и ще се насочат към други региони и държави, примерно в Гърция, Турция. М.г. имаше свръхдобиви, дори 1/3 от черешите останаха по дърветата. За да остане убийствено ниска изкупна цена до 1 лев за килограм, а ранните – по 60 ст. за килограм. Сега, когато череши няма да има и за комка, какво ще се случи – тези, които все пак наберат по някой и друг килограм, ще могат ли да разчитат на високи цени от изкупвачите. „Те (изкупвачите) не са реализирали още ланшната реколта, сега могат и да не изкупуват, ще са „пас“, подхвърлят местни корифеи в земеделския сектор.
Заговори се кметът Петър Паунов, областният шеф Виктор Янев (ГЕРБ) да задействат процедурите по кандидатстване на субсидии за обезщетяване на земеделските производители от региона за приключилата реколта. „От умрял писмо“, има един верен лаф по Югозапада. По-нетърпеливите пък взеха да подпитват за кога е насрочен традиционният за Кюстендил „Празник на черешата“. Питали и от другия край на света, емигранти, които м.г. били в Кюстендил за форума. „Празник или реквием“, зависи от гледната точка – дали си застрахован (не само с черешите е така), или не !

Юг News

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *