Зелникът /жабокрътският/
Кюстендилският зелник, по-конкретно – правен от майсторки в близкото с.Жабокрът, вече в вписан в Националната представителна листа на елементи на нематериално културно наследство – Националната система „Живи човешки съкровища – България“ – 2024“. Удостоверението и грамотата на читалището „Светлина“-Жабокрът, което всяка година прави ненадминат „празник на зелника“ им беше връчено от заместник-министъра на културата Калин Вельов. Номинацията на кюстендилския зелник беше направена преди два месеца от областна комисия, в която влизат експерт от Института по етнология и фолклористика и Етнографски музей при БАН, представител на Регионалния исторически музей „Акад. Йордан Иванов“ ,както и местен краевед. Номинацията беше „Приготвяне на кюстендилски зелник – с групов носител Женска група към читалище „Светлина“ село Жабокрът са в категория „Специални обичаи, обреди и празнични традиции“ . Кюстендилската кандидатура беше представена като характерна кулинарна традиция, като е посочена значимостта му и като локална културна практика. Призьорките бяха поздравени от Общината е от кмета на Кюстендил инж.Огнян Атанасов.. „Както Майстора е прославил с четката си прекрасния Кюстендилски край по целия свят, така и вие със сръчните си ръце и големи сърца да продължавате да славите нашите традиции и култура“, пожела им инж. Огнян Атанасов. От години легенди се носят за жабокрътския зелник, а на самия празник всеки от участващите в конкурса зелник бива откупен и предплатен от дошли от цяла България любители и туристи. Цената последното лято на добре приготвен зелник в Жабокрът стигна 50 лева.
Цяло събитие… Зелникът си е зелник. А жабокрътският – още по. И кой моеж да прави истински, класически зелник в наши времена. В Жабокрът си ги знаят месариите. Читалището си е читалище, зелникът не е читалищна работа. Уви! Все по-рядсо се случва да е добър. Като от бабиниет времена. То опитват мнозина. ОИ фирми, цехове, пекарни, хурни. Пълен провал. Да идем по-често в Жабокрът!

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *