Биберон и промил

OLYMPUS DIGITAL CAMERA  513_1393

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Група от 30-40 жители на близкото до Дупница с. Пиперево, сред които и 5-месечният Йоан Иванов, влязоха в залата на общината на сесията на минипарламента в петък, за да се противопоставят твърдо и да не разрешат край селото им да се строи регионално депо за отпадъци. След експертна оценка на 8-10 терена единият от вариантите беше инсталацията да се прави в Пиперево. Най-малкият пиперевчанин Йоан беше и от най-издръжливите протестиращи. С биберон в устата бебокът и още няколко други дечица издържаха и изчакаха стоически „да чуят“ решението на общинските съветници. Имаше защо – Пиперево отпадна като перспектива депото да е в селото, отстоящо на 2 километра от Дупница. Жителите му няма да отстъпят за нищо на света. Няма да допуснат тежките камиони с боклука да пропукват къщите им. На метри от къщите в селото е разпределителната станция на международен газопровод, от която е предвиден извод към Сърбия, припомниха хора от групата. Затова пък в с. Джерман, където от 5 години има одобрен на почти всички инстанции терен да се строи депото за преработка на боклука за 6 общини – Кюстендил, Дупница, Бобов дол, Сапарева баня, Невестино и Трекляно, си тръгнаха от залата като попарени. Съветниците окончателно се произнесоха отпадъкът на половината Кюстендилска област да се кара при Джерман. Водачът на сдружението „Бъдеще за Джерман“ Борислав Тасков се закани, че ако по някакъв начин теренът в Джерман отново влезе в дневния ред, ще последват блокади на АМ „Струма“. Правили са го няколко пъти последните година-две. И те изкарваха дечица на Е-79 и пред комплекс  „Дивото козле“, за да хванат протестите им по за пред камерите.

513_1363  copy-of-81619-protest-dupnica1
Предложение таксата смет от 1 промил досега да се вдигне за 2017 год. на 2 промила внесе екипът на кмета на най-малката община в България Трекляно – Радко Петрунов, обяви той. Другото му предложение е данъкът сгради да се увеличи от 1,75 промила на 2,5 промила. На заседанието на комисията по финанси в минипарламента обаче съветниците още не са дали окончателното си съгласие налогът за боклука да се вдига – „дебатите“ били оставени за след Нова година. Аргументите на администрацията са, че сметосъбирането е тотално губеща дейност за общината. Извършва се от наета фирма от съседната община Земен, което струва на треклянския бюджет около 20 хиляди лева. А от таксата смет годишно се събират под 10 хиляди лева. В Трекляно няма как да изкарат бебе с биберон срещу готвените по-високи промили – там дете не се раждало от десетилетия. „Я си карам боклуко с магарето – никакви промили, такси и п…тки майнини“, изсъска пенсионер от общинсикя център, бивш военен.
Така или иначе, но въпросът с промилите е свръхактуален и манипулациите по темата са в пълен ход. И политическите. ГЕРБ – Дупница държи на 200% депото да е в Джерман. Червените в Джерман и в Дупница, а и като червен депутат и от Мая Манолова, която а-ха пак да иде в Джерман, са против. Някога злополучният кмет три мандата от ОДС ка Кочериново инж. Костадин Катин беше се запалил да прави свръхмодерна компостираща инсталация по френско-белгийски модел над градчето. И там червените му се опъваха. Сега Катин е в затвора – не за това, че събра боклука на целия Югозапад, както се силеше, а заради 110 отрязани тополи. Когато искаха да карат боклука на София в изоставен рудник в Бобов дол, червените управници на миньорския град и на Разметаница сформираха народно опълчение, изкараха и верижна техника, за да спрат балите. Боклукът е стратегическа суровина – не случайно мафиотският Неапол често остава задръстен догоре с препълнени контейнери /примерно/. В камарите по „бобър“-ите има и хвърлени биберони. Като тази на 5-месечния Йоан от Пиперево. Който също ще плаща промили и  ще си търси депо – „от-до“.

picture-1075  picture-1055

145_4534  154_5473

Юг News

 

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.