Интeрнета

kn-inteernet
55.4% от домакинствата в Кюстендилска област имат достъп до Интернет в домовете си, при средно 63.5% за страната през 2016 г., обявиха от териториалното статистическо бюро. Спрямо предходната година в областта се регистрира ръст от 5.1 процентни пункта на домакинствата с достъп до Интернет. За периода 2006-2016 г. използването на информационно-комуникационни технологии става все по-масово – относителният дял на домакинствата с достъп до Интернет се е увеличил повече от девет пъти. По относителен дял на тези домакинства областта се нарежда на двадесет и второ място в страната, като след нея остават областите Силистра, Габрово, Сливен, Ловеч, Плевен и София. През текущата година в област Кюстендил 43.5% от населението на възраст между 16 и 74 навършени години използва Интернет всеки ден или поне веднъж седмично. В регулярното използване на Интернет от лицата е отбелязан спад от 3.0 процентни пункта спрямо предходната година. Мъжете са по-активни при редовното използване на Интернет в сравнение с жените – съответно 44.9 и 42.2%.

trknkf0124  trknkf0108
Значителни са различията при регулярно използващите Интернет по образование, като 76.9% от лицата с висше образование и 42.6% от лицата със средно образование използват редовно глобалната мрежа, докато само 29.1% от лицата с основно или по-ниско образование се възползват от възможностите, които тя предоставя.В сравнение с 2015 г. относителните дялове на регулярните Интернет потребители с висше и средно образование намаляват съответно със 7.1 и 1.1 процентни пункта, докато при тези с основно или по-ниско образование се наблюдава увеличение с 10.0 процентни пункта. През 2016 г. 11.8% от лицата в областта използват глобалната мрежа за взаимодействие с органите на държавната администрация и местното самоуправление, при средно 18.4% за страната. В отделните области на страната относителният дял варира между 32.7% за Перник и 1.8% за област Разград. По този показател област Кюстендил заема тринадесето място. Спрямо 2015 г. за областта намалението е с 1.6 процентни пункта.
Едва ли ще се намери някой да вярва на статистиката – ни най-малко. И все пак – има и някои верни нейни констатации. Мъжете са по-активни при редовното използване на Интернета. Което не е добър показател за силния пол – сякаш. Мъжете да са по-активни в други свои изяви и спрямо жените например. Или да осигуряват повече свободно време от кухнята за половинките си, които „у-ха“, ще запълнят всяка минута без остатък пред монитора – по скайпа със сестра си или колежката, с бивша съученичка в Германия и т.н. Изобщо. Фейсбука – това поприще за сбърканите, скучаещите, комплексарите и пр. На социалната мрежа се дължи увеличението в процентите на ползващите Интернета и това статистиката не го сочи под никаква форма. И за обикновената комуникация не става дума. Селска кметица в Дупнишко с изненада установила, че за седмица „абонирала“ за Интернет 56 от къщите в селото – почти без изключение всяка имала човек от семейството по чужбината, да да си чатят и пишат. За интелектуални упражнения не се е чуло да се използва Интернетът. А, инженер кюстендилец се похвали,че си свалил новото издание на Большая советская /руская/ енциклопедия. Справил се. Хиляди свалят нелегално филми – не енциклопедии. И те са в процентите на статистиката като ползватели. Лишени от талант живописци копират и заимстват сюжети, форми, стилистики от образци, свалени по Интернета. И те качват процента. И още една вярна цифра – 11,8% от областта ползват глобалната мрежа за взаимодействие с органите на държавната администрация и местното самоуправление. То е ясно – фейсбуците неудържимо се налагат, електронните услуги, електронното гласуване, електронното правителство, забрави – трудна работа. А, и още нещо – увеличават се тия, що пазаруват по Интернета. С всичко, което носи тази форма на купуване и продаване – минавки, измами, пробутвания, печалби, загуби и т.н. Т.е. Интернета съвсем практично и напълно по нашенски го ползваме и – „нема лошо“.

copy-of-trknkf0120

Юг News

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.