Приятелят омбудсман

030 023

4 2

033

Два дни продължи гражданският протест на около 200 съкратени миньори от рудник „Бабино“ с категоричното искане да им бъдат изплатени обезщетение от една брутна заплата за оставане без работа, невзети отпуски, ваучери за храна за 3 месеца /по около 500 лева за всеки/. Общите суми, които чакат от месеци, са до 3 хиляди лева. Редиците на протестиращите пооредяха днес до следобяда, не и решимостта им да се борят докрай за изкараните по галериите пари. Едва в петък след 16 ч. те прекратиха бунта и вдигнаха блокадата на пътя при ТЕЦ „Бобов дол“, който бяха затворили от 10 часа тази сутрин. Това стана и със съдействието на омбудсмана Мая Манолова. Те постигнаха устна договореност и твърдото обещание от шефа на мините инж. Харалампи Златанов, че обезщетенията им за ноември, както и неизплатените заплати, отпуски и пр. ще им бъдат преведени на три транша – на 23 януари, 28 февруари и на 15 март. За гаранция поискаха джипа на Хари Златанов, той обаче им подари химикалката, с която пресмятаха какви суми и на колко транша ще им плаща. Омбудсманът им обеща да пие с тях кафе на 15 март, като вземат и последните обезщетения – до стотинка.

31
Това е то да имаш приятел омбудсман. „Надеждата иде“, „Парите ни чакат“ – с тия подхвърляния посрещнаха Манолова пренахъсаните и да палят и чупят миньори. Помнят я как слезе при тях на 500 м. под земята, когато в средата на октомври „вреха“ – пак за невзети заплати. И тогава, и сега Манолова се снима с тях. „Чист пиар, ама нали помага жената“, подхвърлят хора от ликвидирания вече рудник „Бабино“.
Други я наричат „топлата връзка с Христо Ковачки“. И как няма – Манолова, преди да стане депутат, е била юрисконсулт на същия този ТЕЦ „Бобов дол“, на който Ковачки е мажоритарен собственик и който озверелите от безпаричие миньори блокираха за два дни, като не пускаха камионите със „незамръзнали“ въглища до централата. Колко ли пъти се чу Манолова с Ковачки, докато вървеха преговори между протестиращите и ръководството на мините. Горкият шеф на дружеството инж. Харалампи /Хари/ Златанов беше само „отлитачка“ – с постоянно сложен на ухо джиесем какво и как го искат ония в София, а и омбудсманката до него да е в течение. Накрая миньорите пак склониха, поизбудалкаха ги отново. 15 март не е далеч. Те са злопаметни и държат на мъжката дума. Ако ли не – пак протести при бариерата пред входа на мините, пак спрените камиони с въглища за централата, пак някакви синдикати /“продажни“, които „за нищо не стават“/, които поемат шефство. Накрая пак приятелят омбудсман, която отново …  Ще изпиарства. Всеки лев ли миньорски труд ще се осребрява по тоя начин. Никак не е странно, че всичкото това пак става преди избори – този път са и парламентарни.

016 050

Юг News

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *