До Скопие, ама защо

burst burst

burst  burst

Ежедневие е за кюстендилци, пък и за хора от София, от Югозапада, да идат до Крива паланка. На пазар – за евтин прах за пране, за жута ракия, за жив петел или сланина по тамошния битак. Или да заредят евтина нафта по бензиностанциите там. Дори някои си поръчват по джиесема деликатеси по македонските кръчми, след това ги транспортират до Кюстендил и си ги хапват с компания, на софра с роднини и приятели. Това е добре – карат евтин зеленчук, месо, живи петли, „жута“ ракия. Плюс някой и друг стек цигари. Нека. Пазар и кръчма.
Но не и до Скопие. Разочарованието е пълно. Пътят дотам от Крива паланка – тесен и зле поддържан до магистралата „Александър Македонски“, е малък кошмар. По самия аутобан се кара с толтакса, която не е висока 1,50 евро. Големият кошмар е самото Скопие. Такава бутафория не може да се види в друга столица, ако това въобще е столица. И неакедимично подготвеният историк ще се отчае от тия „извисили“ се десетки конници – на тоя, на оня, на еди кой си „пълководец“. А пък монумента на Александър Велики ще те накара да бягаш час по-скоро. И Триумфална арка са си издигнали. А защо. Някакви камбанарии още в строеж се извисяват. Наподобяване и на часовниковата кула в Лондон можеш да хванеш, ако се вгледаш в далечина от центъра на метри от Александър Велики. И се строят още и още неща и сгради. На които вероятно ще се сложат табели и ще ги пратят в древността. И хотел да е нищо не пречи да му лепне някъде на фасадата „II век“. Така правят. И никой не ги и спира. Това архитектурен синхрон, водеща идея, солидност…  Монументалност монументарност, ама защо е такъв кич. Абе, да се чудиш и маеш.

dav dav

И две неща, които наистина са си на мястото. Молитвен комплекс с барелеф и мраморна фигура на Майка Тереза, обявена вече за светица. Която наистина е родена в Скопие. Тук не трябва никаква бутафория и постановки. Дори и магнитчетата с лика на Агнеша – Майка Тереза са истински и е добре да го купиш… А на няма и минута път по главната е и паметникът /композиция/ на просяка. Но входа на някакво културно учреждение е ситуиран. Просякът обаче си е съвсем „готин“, въобще не е бутафорен. Ей, това е.

dav

burst  burst

Юг News

 

 

 

 

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *