Дерматитено време

sn4

4 200 ваксини срещу нодуларен дерматит са доставени на областната агенция по контрол на храните в Кюстендил, съобщиха оттам /чак/ в сряда. Така до края на тази седмица ще бъдат ваксинирани срещу опасното заболяване над 9 хиляди крави, телета и юници /т.е. 100% от регистрираните/  в региона, каза и.д. шеф на агенцията Бойко Опърлаков, бивш зам.-областен управител на Кюстендил, родом бургазлия. Досега били ваксинирани около 5 500 от говедата в Кюстендилско, за които имало риск да се разболеят – в радиус от 20 км. от установено огнище, такива са правилата. За толкова стигнала евроваксината, осигурена ни по линия на ЕС. След което зачакахме внос от ЮАР. Стигна се дотам тридесетина фермери преди празниците да „окупират“ агенцията по храните в Кюстендил –  недоволни и гневни, че ваксинирането се забавя, а животните им се излагат на фатален риск да заболеят и да бъдат загробени „немедленно“. Протестът им все пак даде ефект.  По неофициални коментари на специалисти ветеринари вероятно ще има излишък от последната пратка, внос от ЮАР. Ако действително ваксини „артисат“, те ще бъдат предадени на други „застрашени“ региони, обяви Опърлаков.

Така или иначе, но дерматитът беше ужасът, който съпътстваше майските /а и априлските/ празници по места по Южна България, да не говорим за ударените области Благоевград и Кюстендил. 7 огнища на дерматит са установени в Кюстендилска област. Наложи се умъртвяване на 38 животни, а само във фермата на инж. Пламен Миланов /60г/ в с. Скриняно, дошъл преди 20 години от София в селото на родителите си да става млекопроизводител, беше умъртвено цялото стадо от 24 крави, юници и телета. Той присъствал на екзекуцията на стадото, със сълзи на очи разказват местните.

Дерматитено време! Народът и бъкел не знае какво съдържа понятието „нодуларен дерматит“. Но народът отлично си спомня как същите тия ветеринари преди години изтребиха кокошките му заради птичия грип. Как тромаво и свръхнеоперативно лекуваха овцете му от син език и как немалко от стоката му и тогава я закараха по екарисажите. По Рилското корито са още в паника от бруцелоза, заради която натръшкаха около 250 кози, десетина крави, двадесетина овце, кон, три домашни кучета  /да се позовем на официалните информации/.  34-ма заболяха от коварната болест и още не могат да се оправят, някои прескачат при гръцки доктори и професори, просто „вземат мерки“. И най-безобидният пчелар ще ви говори с часове за тоталния мор по кошерите из района и в световен мащаб. Пчелите мрат. Е, остана ли нещо от зообизнеса и поминъка с животни извън угрозата „мор“. Това като, че ли става неизбежно, предопределено. Болести по ферми, кошари, кошери и рояци е имали и ще има. Въпросът е за оправията,  за реакциите на органите  и служби, пренаселени с чиновници, които уж отговарят и планират превантивни мерки. А  не действия  и кампании пред свършен факт и „след после“. Дерматитено време, което май си ни е постоянна перманентна диагноза. Срещу която откъде да внасяме ваксини…

sn2

sn1

sn

sn3

Юг News

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.