Къде сте, хиляди безделници
Стотици продължително безработни – най-вече по селата, „издирва“ от седмици бюрото по труда в Дупница – за да ги регистрира и да им предложи веднага започване на работа, каза шефката на звеното Наташа Илиева. В 6-те общини, които обслужва бюрото – Дупница, Бобов дол, Сапарева баня, Бобошево, Рила и Кочериново, има голямо търсене за шивачки, заварчици, по дърводобивните и дървопреработвателните фирми и цехове, общи работници. Само една фирма търси 166 заварчици – назначава ги „от раз“. От години шивашките цехове в района, особено Дупница, Бобов дол, изпитват недостиг на добре обучени и „квалифицирани“ работнички. Отделно от това по програмата за развитие на човешките ресурси на бюрото са необходими 824 души с регистрация на борсата, за да ги включат. Свои програми за заетост имат и отделните общини. Същевременно към 3 100 от шестте общини са регистрираните безработни към 30 април т.г.

1

2
Лично директорката Илиева от седмица-две обикаля селата и общинските управи и търси съдействието на кметовете по привличане на трайно безработни мъже и жени, за да ги регистрира и насочи към отварящите се стотици нови работни места. Първите резултати са добри. От с. Червен брег например от кметството представили списък с 15 местни безработни, които имали готовност да започнат веднага на някое от предлаганите им места, каза Илиева. Тя отчита и това, че немалко от „латентно“ безработните, които – ей така, не се регистрират, са изгубили всякакви трудови навици и дисциплина, че разчитат на готовите помощи от държавата. Някои безделничат с месеци, гладуват и оскотяват, но не искат да почват по програмите на бюрото. Сега и те ще бъдат „провокирани“ да приемат някоя от офертите на бюрото по труда. Илиева ще продължи обиколката си в Рила и Кочериново, в Бобошево.

3

4
Бизнесмен от Кюстендил е разочарован „до дъно“ от това, че лятото трудно намирал работници за тухларната си – при заплата около 800 лева, ако покриват нормите. Рядко някой се съгласявал. Кметица от Дупнишко разказва как дни наред навивала от години неработещ да се включи по временната заетост срещу минималната заплата. Склонил, чистел 2-3 квадрата тротоар пред кметството и една пейка. Издържал един ден и напуснал. Върнал си при старата си компания от безделници, които си пиели от рано сутрин в местната кръчма. И се  хилел нагло на кметицата. Нещо ще открадне, някой ще го черпи, близки ще му подадат по нещо, „ама защо да бачка на кметицата за никакви си 440 лева! Атнют!“. По селата, обикаляни от шефката на дупнишкото бюро по труда, запиват още от 8 часа сутрин. По града кафенетата са пълни, особено обедно време, няма свободно място по бистрата. Кой ги храни тия хора?!
Кой пробутваше сентенцията „С труд всичко се постига“. С кой труд? Регистрирания в бюрото по труда. Айде, де!

Юг News

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.