ЕВРОТОЧЕНЕ ПО ДУПНИШКИ

flag

kn ov4o 1
Окръжната прокуратура в Кюстендил внесе в съда обвинителен акт срещу четирима от Дупнишко, взели субсидии, като представили фалшиви документи за подпомагане на млади фермери, съобщиха от обвинението. Независимо един от друг през ноември 2013 год. Д. Иванова, С. Ангелова, Т. Цанева и Р. Благоев представили пред експерти на областната дирекция Държавен фонд „Земеделие“ в Кюстендил неверни сведения, като към заявлението за подпомагане по мярка 112 „създаване на стопанства на млади фермери“ приложили заверени копия на документи с невярно съдържание, издадени от „А. 52“ ЕООД – гр. София и Националнта служба за съвети в земеделието. Така получили по 39 113.60 лева всеки. Парите им били отпуснати от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, принадлежащ на Европейския съюз, от който са предоставени средства на българската държава, разпределяни чрез ДФ „Земеделие“ и Разплащателна агенция, пише в обвинителния акт. Престъпленията са по чл. 248а, ал. 2, пр. 1 във вр. с ал. 1 и по чл. 316, пр. 1 във вр. с чл. 308, ал. 2, пр. 4, във вр. с чл. 308, ал. 1 от НК. При детайлна проверка е установено, че четиримата обвиняеми съзнателно са ползвали неистински официални документи – удостоверения за професионално обучение (придобита квалификация), също издадени от „А. 52“ ЕООД – гр. София и Националната служба за съвети в земеделието.

kn fv4o
Егати и попадението на прокуратурата! Та кой не знае какви ги вършат разните измамници и псевдоземеделци, които заради евросубсидия и човек затриват, но не  и земеделие и фермерство да започнат. Такъв фермерски „субект“ в дупнишкото с. Дяково мъчи дузина крави, които гледа в картонени обори до реката – при -20 градуса. Животните няма къде да легнат – трябва да се свлекат върху тинята и изпражненията си. Ама нали му дават евросубсидия, ще ги „гледа“ как се мъчат, а и той се мъчи. При овощарите и зеленчукопроизводителите е същото. Кюстендилец се похвали, че взима по 210 лева за декар за засадени тикви – субсидия за площи. „Накрая няма и да ги бера. През лятото нищо не ти искат – ни поливки, ни пръскане, нищо. Прибираш субсидията и си „жус“, представя стратегията си тикварят. Друг се запалил по лешниците – нищо не знае за тях, ама чул, че дават най-високи евросубсидии, пък и не са толкова „клекави и капризни“ /става въпрос за лешниците/. Пак заради европарите на един етап заклет висаджия от областния град, самопровъзгласявал се за изключителен представител на групировката за Югозапада, се оказал най-крупният арендатор на пасища по Треклянско. Все пак коренът му е от тоя край – от Добри дол, но за тревопасно животно и през застрахователната си дейност във ВИС едва ли се е сещал и чувал.

Picture 092

484_8431
Сега – от прокурорското обвинение я стане нещо, я не, за такива дребни евроизточватели като тези четиримата от Дупнишко. По-съществен е въпросът дали Европа се лъже, че ние я лъжем. И дали ние пък не се лъжем, че правим истинско, модерно и перспективно земеделие. Отговорът на последното е НЕ. Има си хас да не е НЕ!

Юг News

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.