С-с-сини зони

sinia zona
Синя зона с „обхват“ около 100 места за паркиране и престой на МПС се въвежда в централната градска част на Сапарева баня, гласуваха на последното си заседание общинските съветници. Предвижда се да има 4 платени паркинга – на улиците „Горица“, „Пчела“, „Здравец“ и „Гейзера“ /колко симпатични наименования само/ и „синя зона“ по 2 улици – „Паничище“ и „Славяни“, с работно време от 8 до 18 часа. Цената за паркиране ще е 1 лв. за 2 часа, за 4 часа – 2 лв., за цял ден – 5 лв. За местата за кратковременно паркиране ще се заплаща по 1 лв. на час. Няма да има такса за 30 минути престой, каквото облекчение е въведено впоследствие в областния град Кюстендил например. От влизането в сила на зоната се предвижда и поставянето на скоби за нарушителите, общината ще закупи и „паяк“. Т.е. няма мърдане. Паркирането и в Сапарева баня е сериозен проблем, особено в летния сезон. В града целогодишно работят и имат клиенти 8 открити и 4 покрити басейна. Посетителите, които са от цялата страна, паркират колите си наблизо до комплексите, често пъти в нарушение на правилата и организацията на движението, казват общинари.

kola

kn uvredenn

Мъката паркиране е навсякъде. И общинари, експерти по организацията на движението много не го мислят – хоп, някоя „синя зона“. И готово. В Кюстендил едно от първите преобразования, които въведоха новите собственици / един от синовете на президента Георги Първанов и сестрата на червения депутат Кирил Добрев/ на 5-звездния СПА център, е да сложат плъзгащи врати на подстъпите, да ситуират „караулка“, да сложат двама пазванти, които пъргаво да събират такса за паркиране. Известно кюстендилско семейство наблизо си беше самоопределило места за паркиране на колите си на улицата край новата им кооперация. Нещо като частна „синя зона“ за тях си. Безплатна. Години наред не можеше да се мине покрай спортната зала „Осогово“ в областния град – от паркирани десетки коли на ченгета, които не плащат никъде такса паркиране или нещо като „ведомствена синя зона“. Безплатна. Но почнахме със Сапарева баня. Града с най-много открити и закрити басейни на глава от населението. И вече с над 80 къщи за гости, които широко отварят врати за посетители и не регистрират нощувките, за да не плащат данък на общината. Защо тия разрастващо изграждащи къщите за гости не предвиждат паркинги за посетителите си – върху частния си терен, ами ще ги пращат в синята зона на общината да ги таксуват и „мъчат“ разни пазванти и инкасатори. В областния Кюстендил поповете край централния храм „Св. Богородица“ са си заплюли няколко места по калдъръма и на тротоара да си слагат колите сутрин. Тая „синя зона“ каква е? Осветена, божествена. Няма име, но е безплатна. Застрахователна кантора наблизо също „разполага“ с две-три, че и повече „свои места“. Пак безплатно. От отсрещната аптека – две места и за тях. Пак безплатно. Дори и АГ докторка претендира да има свободен терен пред кабинета й – за пациентите.

kn patrulkka
С-с-синя зона. Явно мъка и плащане за наивници, които я спазват. За президенти, ченгета, попове, застрахователи – както си я обозначат и благословят. А и с „паяка“ е така. И той дебне бедните и беззащитните.

Юг News

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.