Неверните


С Томина неделя, на която се почита паметта на Свети Тома, един от 12-те Христови ученици, известен с прозвището Неверни, приключва Великденския празничен цикъл. Неверни идва от евангелските писания, които разказват, че когато мълвата за изчезналото тяло Господне се разнесла, единствен апостол Тома не повярвал и за да се убеди в чудото, поискал да пипне раните от гвоздеите, с които Исус бил прикован на кръста. На осмия ден от възкръсването си Христос отишъл при Тома и му казал: „Дай си пръста тук и виж ръцете ми, дай ръката си и я сложи на ребрата ми. И не бъди невярващ, а вярващ. Понеже ме видя, повярва ли? Блажени са тези, които, без да видят, са повярвали.“ Когато Тома сам се убедил във възкресението, паднал на колене пред Спасителя и молил за прошка. Това моментно неверие на апостол Тома става олицетворение на миговете на колебание и съмнение, в които изпада всеки един човек. Оттогава остава израза „Тома неверни“, а денят е наречен Томина неделя.

Нашенецът обаче не чете евангелски текстове. Едно си знае. Да организира и спретне софра. През целия ден и в късната вечер продължил празникът на едно от най-големите села в Кюстендилско – Пиперков чифлик. Той се прави винаги на Томина неделя, в неделята след Възкресение Христово и на различни дати – на осмия ден след Великден, който се „мести“ всяка година. Подготовката продължава със седмици. Стотици сядат на поляната край училището – става истинска софра.“ Да не ти се става“, подхвърлят по-активните в празнуването. Дори кметът четвърти пореден мандат Стефан Котев, бивш лекоатлет, републикански шампион на бягания средни разстояния, няма обяснение защо повече от 40 години Пиперков чифлик празнува тъкмо на Томина неделя. „Не че и ние като Тома сме неверни, просто така е останало. Повече от 40 години се събираме цялото село и много гости от целия район“, отбелязва успелият управник на Чифлико /както казват на селото си местните хора/.

Дали знаят кой е Тома Неверни, но в Чифлико заслужават адмирации по избора си на светеца. Нима е лошо да не вярваш от пръв път на всяко чуто и пронесено сред хората. Е, после може да ти се наложи да целуваш ръка и да коленичиш, задето не си повярвал, без да си видял, ама какво от това. Целуната ръка не наказва. А нашенското „око да види, ръка да пипне“, къде го забравихме. Неверни е качество, „съмнявяй се във всичко“, е казал един виден философ.Рене Декарт, който извежда и няколко практически правила, които дават възможност за надеждно систематично изследване:  Никога да не приемам за вярно нищо, за което не знам с очевидност, че то е такова, т.е. да избягвам старателно прибързаността и предубедеността и да включвам в съжденията си само онова, което би се представило на ума ми така ясно и отчетливо, че да нямам никакъв повод да го поставям под съмнение.
Да разделям всяка една от проучваните трудности на толкова части, на колкото е възможно и необходимо, за да я разреша по-добре.
Да спазвам винаги ред в мислите си, като започвам от най-простите и най-лесните за познаване предмети, за да се изкача малко по малко, като по стъпала, до познанието на най-сложните, и като приемам, че има ред дори и между ония, които естествено не се предхождат един друг.
Да правя навсякъде толкова пълни изброявания и такива общи прегледи, че да бъда уверен, че нищо не съм пропуснал.
Ето, такива са и това проповядват Неверните. „И не бъди невярващ, а вярващ“ /Христос/. Неверни и невярващ, не е едно и също.

Юг News

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *