Реквием за Чифте баня

Върховният административен съд отменя решението на административния съд – Кюстендил по продажбата на знаковата за града “Чифте баня”. Процесът за банята, която работи от 114 години – без прекъсване, дори и през войните, е повече от две години. Делото се връща за ново разглеждане.
Нещата почнаха от заседание на 3 февруари 2015 год., когато минипарламентът реши комплексът за бъде обявен за продажба чрез търг. Последва обжалване от общинската структура на партия АТАКА и от сдружението на закъсалия го отвсякъде бивш РЗС лидер в града Младен Ризов. На първа инстанция спечелиха и постигнаха отмяна на решението на съветниците. Интригата обаче се заплита, след като нещата стигнаха до ВАС. И оттам решението частично е в полза на общината.
Приватизиране на уникалната Чифте баня в центъра на града, смути и смущава доста кюстендилци. Вървях всякакви коментари из кафенетата и на домашните софри, клетви и закани: „банята да не се пипа“, реторични питания „кой ще „намаже“ от продажбата на обекта“, архитектурен паметник на културата. И малко история. Чифте баня е открита през януари 1914 г. През 1901-1902 г. общинското ръководство взима решение и приема програма за развитието на Кюстендил като „европейски тип балнеологичен курорт“. Банята е построена върху основите на късносредновековна турска баня, направена през 1489 г. от Сюлейман паша върху основите на Пауталийския асклепион, сочат архивите. От каптажа на минералната вода под Хисарлъка е прокаран водопровод до Чифте баня. При ремонта голяма част от турската баня е съборена и е изградена Централната градска баня. Основната заслуга за изграждането й е на архитект Христо Ковачевски, по чийто проект е създаден комплексът. Функционира още от 1912 г., тогава започва да се оформя и паркът около банята. Сградата е завършена 1912-1913 г. от чеха Рудолф Фишер, който изпълнява по това време длъжността главен архитект на Кюстендил, като наследява на поста арх. Ковачевски. Официалното откриване става през януари 1914 г. От самото начало тя е общинска собственост.

Малцина знаят тези детайли от историята на Чифте баня или не вникват в това чии са заслугите за съществуването на уникалната сграда. Важното е, че се продава общински обект, който сигурно струва повече от определената от лицензирана фирма първоначална тръжна цена от 1 026 000 лв. Прилежащият терен към имота е от 5,6 дка, с добре поддържани алеи и шадравани, цветни петна и др. Когато преди 100 години са построили Чифте баня, едва ли са я направили, за да стане СПА център за богаташи. Все пак тази баня е изградена за нуждите на кюстендилци, които няма да могат дори да си позволят собствената си вода. Защото тази минерална вода е на всички, роптаят кюстендилци. Които и хич не следят съдебната сага как ще завърши всичко. И не пестят ругатни към кмета Петър Паунов, дал старта на пред приватизацията.
Чифте баня е на два етажа с обща площ от 1394 кв. м. През последните години приходите са били към 1-2 хил. лв. годишно. Освен кюстендилци, редовни клиенти на банята са и шиптъри от Косово и Македония. Те идват заради лековитите свойства на 75-градусовата минерална вода. Възрастен албанец от Македония, обиколил цяла Европа да лекува ставните си и други болежки, установил, че най-лековита е водата в кюстендилската Чифте баня. Идвал с жена си редовно повече от 30 г. тук за процедури, разказват хора от сегашния персонал на комплекса. Като СПА дестинация Кюстендил вече е стъпил в „Пътя на римляните“, по ЕК проект, промотиран наскоро. Римляните нямат нищо общо с Чифтето. Тя е на шиптърите.

 

Юг News

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *