Синдромът Коркина

 

Село празнува сватба за пръв път от 40 години. Младоженците са от София, но са решили да отгледат децата си в Коркина, Бобовдолско. За сватбата на Мира и Калоян кметът на Коркина може да говори и до утре. Но и три дни няма да му стигнат да опише чудото: двама млади избират селото пред столицата. „Не знам дали е много смело, но за мен това е професионалният ми път. Това, което се вижда тук, е приложение на моята дисертация на практика – аз съм доктор по икономика и управление – аграрна икономика“, разказва Мира. След сватбата, тя прекарва повече време на село, а Калоян си идва за уикендите. Часовете един без друг прекарват в работа.
Този бодър репортаж се въртя почти брутално по телевизиите, а почти не остана сайт или медия да не го възпроизведе или зачете „на страниците “ си. Нищо, че самата сватба е била през октомври м.г. Става си да пълни минути телевизионно време в празнични дни като Гергьовденските. Младоженците на всичкото отгоре гледат и зеленчук, имат кози, „докарват“ някаква селска бобовдолска идилия. И работник от съседно село помага на докторката по агроикономика. Камерите показваха как копаят и заравят бурените, докато засаждат домати по редовете на градината на софиянците младоженци. Мисълта, че има нещо нагласено в тая женитба те съпътства от първата до поседната секунда на репортажите. Дали няма да се окаже, че и сватбата е по някой проект с еврофинансиране. Аграрниците умрат за такава субсидия. Колко му е да се ожениш в „реални“ селско-земеделски условия срещу някаква сулсидия. Говори се и за деца, за много деца – така Коркина ще се олюдее, ще качи и населението. Дай, боже!
Но за сватбите. В кюстенсилското гранично село Горановци също не бяха правили сватба повече от 30 години. Докато кмет там не стана Милен Порожанов, син на певеца Благовест Порожанов, вече покойник. Та М. Порожанов лично венча позастарял ВиК техник от селото за … софиянка. Малкото местен народ им се изкефи, камерите на поканените специално от кмета от Кюстендил репортери не спряха да снимат и запечатват вълнуващото събитие. Сватбеното тържество стана в бившия ТКЗС стол, под офиса на кмета. И т.н. Дотук добре. Само дето булката софиянка се изнесла от Горановци на седмия-осмия ден. И дотам с женитбите по Горановци. Ще видим какво ще излезе в Коркина. Там нещата изглеждат по-обмислени, „може и да не побегнат“.
 

 

Юг News

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *