Шалът

 

1 810 лв. бяха събрани на снощната благотворителна вечер в подкрепа на децата и младежите с увреждания в центровете от семеен тип „Сияние“ в Кюстендил. Тя беше организирана от омбудсмана Мая Манолова и фондация „Сийдър“. Преди началото омбудсманът каза, че целта на подобна проява не е толкова събраната сума – парите, а да се обърне внимание на обществото към съдбата на децата с увреждания. И Кюстендил да ги приеме. На това, че те са част от нас и от обществото. Центърът е в кюстендилския кв. Герена. В благотворителната вечер участваха местни бизнесмени и предприемачи, активисти и общественици. Сред продадените предмети на търга беше и тъмнолилав шал, дарен от омбудсмана Мая Манолова. При първоначална цена от 40 лв. той беше купен за 120 лв. от областния шеф Виктор Янев. Кметът на Кюстендил Петър Паунов дари икона от личната си колекция, иконата също бе продадена – за 150 лв. Паунов, чиито ден, независимо къде се намира, започва с влизане и молитва в храма, има колекция от около 200 икони в дома си.
Иконата си е икона, а шалът стана доста коментирана тема за кюстендилци, които и не бяха чували за благотворителната вечер в парк хотел „Кюстендил“. Защо точно шал, не е ли много „интимно“ и лично да подаряваш части от облеклото си. Добре, че не е част от бельото си, злобно заподхвърляха „опозиционно“ настроени хора от града на Мая Манолова. Защо не извади да подари каската, с която слезе на 500 м. под земята в рудник „Бабино“ есента на м.г. Как па точно областният шеф В. Янев извади най-висока цена за тоя алтикул на омбудсманката. 6 часа, след като се беше върнал на губернаторския пост. Какво ще го прави сега областният тоя шал – жена му може би ще го носи.На видно място в кабинета ли ще си го сложи. Шалът не е икона, а шал. Кога  и за колко М. Манолова го е купила, колко го е носила, защо се разделя сега с него, износен ли е. И т.н. – все коментари, някои от които доста злостни, вървят по повод продадения за 120 лева шал на Мая Манолова.
Преди двадесетина години в Кюстендил се беше отзовала французойка, професор социолог. По неведоми пътища – беше я довела тогавашната доста силна и на висока позиция в партията и в парламента Нора Ананиева. Водиха я на Трите буки в Осоговския балкан. На семинар. Следва неизбежния коктейл, софра. Фанцузойката толкова си хареса кърпата, която  бяха аранжирали до чинията с ястията, че не се сдържа и я нахлузи на шията си. Стана чудесен шал. Абе, пиари.

 

Юг News

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *