Саниране и смрад

 
Общинарите в Кюстендил подготвили наредба за условията и реда за поддържане и използване на прилежащата площ към сгради в режим на етажна собственост в квартали с комплексно застрояване… Тя ще се гласува на предстоящото си заседание на 25 май от минипарламента. Изготвена е от общинската администрация в изпълнение на Закона за управление на етажната собственост. По същество – не общината, а жителите на даден блок ще трябва да се грижат за почистването на пространството около него, за поддържането на зелените площи, за почистването от снега и т.н. „Това е отдавна очаквана наредба, която беше 30 дни на сайта на общината, но няма предложения по нея. Хората трябва сами да се грижат за площите около дома им, както правят собствениците на една къща”, коментира шефът на общинския съвет Михаела Крумова. Предвидени са и санкции, за физически лица от 50-150 лв. и за юридически лица от 200-500 лв. Проектът е качен в сайта на общината. И така:

Чл. 9. Забранява се използването на прилежащата площ за:
1. осъществяване на търговска дейност на открито;
2. поставянето на гаражи;
3. ремонт на автомобили;
4. поставяне на къщички за домашни любимци;
5. складиране на предмети, вещи, строителни материали и дърва за огрев;
6. изхвърляне на битови отпадъци и образуване на нерегламентирани сметища;
7. монтирането огнища, както и на неестетични и опасни от противопожарна гледна точка барбекюта и др.
8. замърсяване с моторни масла и други вещества, които замърсяват и/или заразяват почвата и са вредни са за здравето.
Чл. 10. Забранява се поставянето на огради, отдаването под наем и разпореждането с определената прилежаща площ от етажните собственици.
Чл. 11. Управителният съвет (управителят) е длъжен да създаде организация за незабавно отстраняване на снега по тротоарите и прилежащите площи към сградите, както и премахването на ледените висулки и създаващите пречки за преминаване на пешеходци натрупвания от сняг.
Чл. 14. (1) Два пъти годишно – пролетта и есента, председателя на управителния съвет или управителя на етажната собственост организира основно почистване на прилежащата площ по график, съгласуван с общинската администрация за извозване на отпадъците.
(2) Текущото почистване на прилежащата площ се извършва по ред, определен от Общото събрание на етажната собственост.
Чл. 16. За нарушаване разпоредбите по наредбата се налагат глоби в размер от 50 лв. до 150 лв. за физически лица, а за юридически лица се налага имуществена санкция в размер от 200 лв. до 500 лв.

 
И става една такава, каквато никога не е била. Прясно реновирани, санирани – де, блокове много скоро ще станат бунища и смрад ще лъха от тях. В кой блок се имат комшии, та и да чистят даже от боклук, сняг да ринат и пр. Нищо такова. Няма нищо по-мръсно на света от вход на някой избран произволно блок по градските жека-та или кооперации. Зад които ще видиш някой да е боднал някой корен домати, куп вехтории, огнището от лани есента още не е подравнено. Старата трошка, някой таралясняк „Победа“, който още върви, „ако ей сега седна и дам контакта“. И т.н. В кв. Запад съседи са пропищели от смотаняк, който гледа в апартамента си канарчета. Изпражненията хвърля от прозореца долу – от шестия етаж. Ами дървата за огрев, които още от май почнаха да никнат на купища преди рязане и подредени на зидове по терасите. Абе, какъв ти ред и чистота. Язък за реновирането – за санирането, де! Таман лъснаха някои панелки и сега – около тях бръшлян ще никне от боклуците, щом няма циганки по временната заетост да въртят хилавата си метла и пра-пра старата техника от времето на соца, която още е на въоръжение в ОП „Чистота“, да събира камарите боклук край блоковете.
И още нещо – за просторите! Трябва да има санкции и за простряното на тела и въжетата на терасата. По-грозно нещо не може да се види. И за това – глоба! Да минем на бельо еднократна употреба. След носене – хвърляй го от терасата.

 

Юг News

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.