Трудният български език


Кампания за чистотата на българския език започна в обединения детски комплекс в Кюстендил, съобщиха от ръководството. С амбицията да стане национална и да продължи поне до края на годината. Първото занимание беше нещо като въведение и беше представено логото. Децата изиграха две игри, като акцентът беше поставен върху правилния изговор на звука „Л“. В комплекса е изградена детска пързалка във формата на буква „Л“. „Не може „България“ да се произнася като Бъулгария“, или чудесната дума „слънце“ – „съунце“. Ще привлечем логопеди, филолози, които ще правят упражнения с децата, тестове. Те са заразени да „лъкат“, някаква мода е това, но то е дразнещо и трябва да го изчистим. Ще стане. Всичко е въпрос и на самоконтрол в края на краищата“, зарече се да изчисти езиково говора на своите възпитаници, а и правописа, водещата детската театрална школа към комплекса Ани Кръстева.
Чудесно, ама дали ще стане. То, май е въпрос на географско разположение, на диалект и интелект на индивида. А децата кой да ги учи на езиков изговор. Не става само за през ваканциите. Ани Кръстева просто си обучава школата в сценична реч и правоговор. А останалите. То и репортерите, които отразиха първото занимание, „лъкат“. И тях да включат в игрите на „Л“- пързалката. Ама само „Л“-то ли е. Ами „Т“. То пък паразитира. Прибавя си се в изговора на немалко хора от Кюстендилско – „процест“, „фокуст“. В други случаи пък се губи – „рецепка“, вместо „рецепта“ по селата. „В“ се губи за сметка на „Ф“ – „фъф“ вместо „във“. Февруари пък се произнася „фенфруари“. И т.н. Ами ударенията – достатъчно е да кажем как повсеместно не се изговаря правилното ударение на „училища“, читалища /виж – за „гробища“ няма колебание/. Има насмитации в редуването на „о“ и „е“, но това са подробности.
Шибан език е българският, няма оправяне. И академици лингвисти допускат грешки, ама какво да се прави. Една ваканция няма да стигне на дечицата от бившия пионерски дом да научат правилен изговор на 100 % от букви, думи, словосъчетания. Ама поне да се стараят на „Л“, „Т“, „Ф“ пързалките. При тях, при децата, има шанс – при батковците и каките, почти не, при майките и бащите, бабите и дядовците – „атнют“. Т.е. – никога!

Юг News

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *