burst
burst

Биньо, бе!

dav

burst
337 поети с 1011 стихотворения участваха в 11-я национален конкурс „Биньо Иванов“, организиран от общината в Кюстендил. Не са ли много, бе Биньо. Добре, че някои от дошлите да си вземат наградите откровено си казаха, че не са дорасли до Биньовото ниво в поезията. А поетесите от „дамското поетично ателие“, водени от координатора по конкурса и член жури Благой Ранов прекалиха, като четоха свои неща при награждаването в синята зала на читалище „Братство“. Едната от неуморните в поезията жени на два пъти повтори „До другата трева, за другата трева“, цитирайки една от стихосбирките на Биньо. Трябва ли, бе Биньо – и жени, които не стават и за поезия, да те цитират. И тази неохристиянска тенденция, която повечето автори извадиха в тазгодишния вариант на конкурса. Дори и награденият с първа награда Георги Николов от Харманли с „Петър и петелът“ неохристиянства – „Без петел ще съмне, но ще съмне ли без Христос“, вълнува се харманлията. Който в нещо като благодарственото си слово каза и вярното, че „Биньо Иванов не се имаше за поет“. А те защо се имат, бе, Биньо.
Но ето какво отреди жури в състав – Константин Еленков /оказал се болен, не дошъл, но изпратил възторжено слово до участниците в награждаването/, Анжела Димчева /и тя не дошла, но и нищо не изпратила/, Димитър Христов, споменатият Благой Ранов, довел отряда пишещи кюстендилки, и Методи Джонев, предлагащ най-новата си книга „Над“, очевидно в ограничен тираж.

Първа награда
Георги Николов, гр. Харманли – за стихотворението „Петър и петелът”
Втора награда
Атанас Янев, с. Енина, общ. Казанлък – за стихотворението „Възкресение”
Трета награда
Димитър Събов, гр. София – за стихотворението „Завръщане”

Специални награди:
1. Стамена Дацева, гр. Разград – за стихотворението „Тъга”
Специална награда на Община Кюстендил
2. Ваня Велева, гр. Ямбол – за стихотворението „Под свъсените вежди на пейзажа”
Специална награда на МИКЦ – Кюстендил
3. Мария Иванова-Фьон, гр. София – за стихотворението „Никаква гара за двама”
Специална награда на Европа Директно – Кюстендил
4. Васил Петров, гр. София – за стихотворението „Ще отметна плаща на съня”
Специална награда на читалище „Пробуда 1961” гр. Кюстендил
5. Ивета Данаилова, гр. София – за стихотворението „Слънчогледите са слънцеяди”
6. Георги Драмбозов, гр. София – за стихотворението „Моите мъртви приятели”
7. Цвета Делчева, гр. София – за стихотворението „Младият критик”
8. Василка Якимова, литературен клуб „Бащино огнище”, НЧ „Спасовица 2008” с. Николичевци – за стихотворението „Мама” – специална награда на читалище „Братство 1869”
Целта на конкурса е да продължи ярката литературна традиция на гр. Кюстендил, за чието обогатяване и развитие има безспорен принос творчеството на Биньо Иванов – поетът, свързал трайно съдбата си с този град. Какво да се каже повече, бе, Биньо.

 

Юг News

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *