Черешоберът в Кюстендилско тръгва до края на седмицата при изкупни цени от 60-70 ст. за килограм, казаха местни производители и от земеделските кооперации. Те правят прогнози, че реално по пунктовете почти няма да има предадени череши, след като реколтата е съхранена едва на 15-20 % заради студовете през април, когато имаше измръзнали овощия и на 100%. Реално първите череши вече се берат на места, но за консумация и те се продават по 2-3 лева.
Абе, няма череши, а в 24 населени места на общината ще бъдат разкрити около 1 юни пунктове за изкупуване на череши според заповед, подписана от кмета на Кюстендил Петър Паунов. Местата за разкриване на пунктовете са избрани и предложени от полицията. За града са определени девет места, а останалите, около 90 пункта, ще могат да бъдат разкривани по селата. Соволяно, Коняво, Горна Гращица и Драговищица са населените места, за които са определени най-много пунктове. За празник на черешата, който ще върви на 24 и 25 юни се очакват официални гости – министри, дипломати. „Пристига група руснаци от посолството им в София. Дано да намерим достатъчно череши, за да ги почерпим поне. Край Кюстендил няма да стане, ще ги водим в Панчарево, Бобовдолско. Там да се oправят“, притесняват се организаторите на черешовия форум.
Наистина е странно как хем няма череши, хем полицията и жандармерията вече тичат, общинари стягат празник на черешата, на който ще дойде оня, шеф Манчев дори, дипломати са канени и не знам си що. И от инспекцията по труда са се наострили да вървят из градините и да искат еднодневни трудови договори на берачи, товарачи и др. Ако ще е нулева година при черешите, да е нулева за всички. Какви празници, какво чудо! И песента да се промени – „Черешчица род родила“ не върви. Като роди, тогава да я запеем. Па и да дойдат руснаците.

Юг News

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *