Такива хора вече няма
Единственият жител на кюстендилското с. Леска Санде Стойнев (91 г.) се споминал, съобщи кметът на съседното с. Радловци Маргарита Кьосева, която отговаряше и за Леска. Старецът, който допреди Нова година не мърдаше от къщата си в паланката и живееше сам с кучето си Мечо, е погребан в Кюстендил. Така решили близките му. Волята му сигурно е била по-друга. Сега кучето вече само обитава цялото село. Докато го лекували в болницата, често повтарял на близките и санитарите да идат до Леска да обидат кучето му. Което със сигурност сега е най-скърбящото за стареца същество. В дупнишкото с. Дяково разказват как – като се  споминала 92-годишната баба Малина Петкова на един етап не могли да открият никъде кучето й. Докато не я заизнасяли към катафалката – било под обвития с черги ковчег с мъртвата си стопанка.
Дядо Санде е легенда с мохиканството си. Доскоро старецът гледал и животни, хранел се само с естествена храна, а от магазина – подвижна УАЗ-ка, която обикаля селцата край границата, си купувал само бонбони лукчета, които хапвал за тонус. Често го навестявали от Червения кръст – нашия и от европейски дестинации. Не искал помощи, благодарял за вниманието и си я карал неговата. У дома, не мърдал никъде, докато не се наложило да го свалят в града заради тежко заболяване. Той най-добре си е чувствал, че това – слизането в града, е краят му. Така и стана.
Дядо Санде е увековечен в портрет от софийски художник, който преди няколко години минал през Леска и гостувал на дядото. Платното е показвано на изложби в Кюстендил, след което авторът си го прибрал. Дядо Санде не е ходил да се види на изложбата – едва ли са му показали портрета му, на който „позирал“, казват уредниците. Сега Леска, както и граничното с. Жеравино, е без ни един жител, става ясно от официалната статистика. В Жеравино до последно останал около 50-годишен мъж, безработен и безпризорен. Ходел 8 километра пеша до най-близката секция в Бобешино да гласува. Никой не го карал, но сам чистел канавките около пътя. Без да му плащат. При Жеравино се събират трите граници – българската, македонската и сръбската. Т.е. безработният бил нещо и като охрана на границата. Последен мохикан и той. Споминал се и той.
Такива хора вече няма. И няма да има.

Юг News

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *