Ангелина

 
Дългогодишният музикален педагог, ръководител на просъществувалия близо 50 години детски вокален ансамбъл „Сребърни звънчета“ в Кюстендил /за един период и във Варна/, Ангелина Милева днес, 4 юли, направи 90 години. Десетки я поздравиха, приятели я посетиха, зарадваха я с цветя и подаръци. Милева, която е и почетен гражданин на Кюстендил, на два пъти е награждавана с орден „Кирил и Методий“. Заслужил деятел на културата. Най-много я радва обаче обичта и признанието на кюстендилци, а и на гражданите на Варна, дълги години е ръководила в морската ни столица варненските „Сребърни звънчета“. Решила обаче да се върне в Кюстендил. До м.г. ръководеше „Сребърни звънчета“-II. Имаха и няколко концерта, но по различни причини групата се разпадна.Типично по кюстендилски.
„Беше като на шега. Нямах сериозно намерение да правя състав, но се възмутих от излизания на сцената на малки деца, които имитираха Лили Иванова и други певци. Казах си, „това дете за тези песни ли е?“. Реших да направя песни за децата, рових се много и намерих. Започнахме работа и се оказа точно навреме“, спомня си за създаването на „Сребърните звънчета“ преди близо половин век /1969 год./ Милева. В Кюстендил създава първия 60 акордеонен оркестър „Пионер“, с който става лауреат на Третия републикански фестивал на художествената самодейност. През 1964 г. Същата година става директор на детска музикална школа към профсъюзния дом на културата „Димитър Благоев“. През 1976 основава хор „Ромашка“, диригент е на хора на туристите към Български туристически съюз и изградения към него мъжки октет, диригент е на ученическия хор на начално училище „Климент Охридски“ в Кюстендил, създател е и на детска вокална група „Звездица“.
Почетен гражданин на Кюстендил и на Варна. Според специалистите Милева е създателка на нов стил в детското пеене, вече разпространен навсякъде. Телевизии, радиа и звукозаписни студия са отворени за техните изяви, така е с десетилетия. На международния фестивал в Торино – Италия „Сребърни звънчета“, сред участници от 60 страни, нарушават регламента от 3 песни и пеят на бис още 9. На фестивала „Музикални импресии“ в Полша получават специалната награда на Министерството на просветата. През онези години чрез „Сребърни звънчета“ Славянският комитет установява по най-прекия път контакти с българите в чужбина и техните деца. Съюзът на българските композитори кани ежегодно ансамбъла в прегледите на Нова българска музика. Следват многобройни награди от фестивали и конкурси у нас и в чужбина. Издадени са над 25 звукозаписни албума, четири серийния филм „Федерация на диностронавтите“, още 16 телевизионни филма , многобройни участия, пазени в златния фонд на БНТ и над 90 записа в БНР.
„Пожелавам си здраве. Роботи ми се, много ми се работи“, просълзена каза в деня на юбилея си Милева. Целият й апартамент е една лична фонотека. До входа на жилището има старо достолепно пиано. В събота звънчетата и готвят тържество в кюстендилско заведение. Подготвили са и доста изненади. Ще дойдат стотици. На всяка втора дума споменава Кюстендил. От който веднаж бяга във Варна. Впрочем и Милева не е кюстендилка. Родена е в Свищовско. И Майстора не е кюстендилец /от Фролош, Дупнишко/. И Людмил Янков /от съседния Перник/. Дядо Ильо войвода – и той /от Берово – Македония/. Имената са взети съвсем произволно. Знаят ги от Кюстендил.

Юг News

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.