Щом и ченгетата

 

 
Полицаи, пожарникари и други служители на МВР спазиха заканите си и излязоха на протест пред парламента навръх професионалния си празник. До протеста се стигна, след като в преговорите между синдикатите и министерството в последния месец не се стигна до консенсус по основните искания – поне 15-процентово увеличение на заплатите до края на годината и изцяло нов Закон за МВР догодина. Синдикатите потвърдиха и днес, че няма да отстъпят по тези две точки, а междувременно вътрешният министър Валентин Радев заяви, че не било естествено исканията да се слагат на масата точно днес. Около 4-5 хиляди служители на МВР от цялата страна се събраха днес на протест пред парламента. Събитието започна със закъснение, тъй като много от пристигащите се оказаха блокирани от катастрофата на магистрала „Тракия”. Протестиращите носеха стикери с надпис „Аргумент” в отговор на вътрешния министър Валентин Радев, който заяви, че не вижда аргументи за увеличение на заплатите. „Министърът каза, че иска аргументи. Тук, на площада сме се събрали хиляди аргументи и всеки един от тях си има име и длъжност в МВР“, казаха хората. Протеста посетиха и представители от синдикатите в Румъния и Сърбия. „Вие сте облечени в тогите на властта, особено когато сте униформени, тогава изискванията към вас нарастват. Всички искат да сте еталон. Някак си има ореол над служителите на МВР и като че ли не е естествено да сложите на масата вашите искания. Това, което правят част от вас точно днес“, посочи той. Ако исканията им не бъдат изпълнени, служителите в МВР планират нови протести до края на годината и заплашват те да прераснат в ежедневни от началото на българското председателство на Европейския съюз.

 

И ченгетата и министърът им – мани-мани! И един протест не могат да направят, за това си трябват интелект и въображение. А къде такова нещо у ченгета. Отвсякъде, ама отвсякъде, си личи, че това е комунистически инсцениран протест, целящ дестабилизация и падане в перспектива на сегашното управление. Два примера. Селски здравеняк от дупнишко село се беше записал след 8 клас да учи механотехникума в Станке Димитров /тогава/. Специалност – студена обработка на материалите. Едва връзваше тройките – къде с преписване, къде други да му решават задачите по алгебра за домашно и да правят проектите и курсовите му работи. Избута някак. В казармата – шофьор и пълна „мърда“. След казармата – на открития рудник по Бобов дол, въртейки волана на „краза“ с кюмюр – на смени. Ама на „табано“ се бачка, жега, прах. Затова – както е як, кандидатства и хайде – милиционер в столицата. Изкара близо 30 години. Полицай при демокрацията. Малко преди пенсионирането си беше дошъл за събора на селото. Докато свещеникът редеше молитви над курбана, ченгето на следпенсионна възраст не се сдържа – „поп че ми чети, да ее…ба, майка му“. И в изблик на самохвалство: „Абе, събираме се в управлението /едно от тези в столицата/, когато сме почивка. И си говорим за живота. А аз им викам – каква ти деполитизация, бе! Аз съм си комунист, комунист съм си и такъв ще си остана. В униформа“. Не заради тия му изявления, но скоро го пенсионираха. Взе 20-те заплати, около 20 бона – от раз. Поседя два-три месеца на село, караше модерен мотор, заграждаше по-младите селянки, но не го сдържа. Наскоро се похвали, че пак го взели да служи в София. Срещу 800 лева месечно. Към пенсията. Има апартамент в София, а и жилище в Дупница, къща и вила на село. Може и да е бил сред тия, които днес протестираха. Нали: „Аз съм си комунист, бе“!
Вторият пример е по-кратък. При управлението на Иван Костов и вътрешен министър ген. Богомил Бонев, след него – Мими Йорданов, активисти в Кюстендил проследили вота в секция, в която – знае се, адресно са ченгета и семействата им. Родители, те самите, балдъза, баджанаци, роднини. При синьото управление в тази секция 85% от гласовете бяха червени. Щом и ченгетата недоволстват – „ега я и държавата“.

 

Юг News

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.