Режисирани кодове
През нощта ще бъде предимно ясно, утре – предимно слънчево. След обяд над планините ще се развива купеста облачност, но само на отделни места ще превали краткотрайно. Това съобщи дежурният синоптик Евгения Егова от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при Българската академия на науките (БАН). Преди обяд в Източна България ще духа до умерен южен вятър, който след обяд ще отслабне. Температурите ще се повишат и максималните ще са предимно между 30° и 35°. Атмосферното налягане е малко по-високо от средното за месец юли – слабо ще се понижи.
По Черноморието ще е предимно слънчево. Ще духа слаб до умерен вятър от юг-югоизток. Максималните температури ще са 25-29°. Температурата на морската вода е 23-26°. Преди обяд вълнението на морето ще е 2 бала, след обяд ще се усили до 3.
Над планините ще е предимно слънчево. След обяд ще има временни увеличения на облачността и на отделни места ще превали краткотрайно. Ще духа умерен по високите и открити части до силен северозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 25°, на 2000 метра – около 17°.
В неделя и през първите два дни от следващата седмица времето ще бъде предимно слънчево. След обяд ще се развива купеста облачност, но през повечето дни ще остане с по-значителни временни увеличения на облачността и главно в Източна България и Рило-Родопската област – изолирани краткотрайни валежи. Впоследствие ще се затопля и във вторник максималните температури ще са между 33° и 38°.
Такава е краткосрочната прогноза за до сряда, 12 юли. За четвъртък – следва повторението на сценария отпреди седмица – рязък спад на температурите, валежи, градушки. Т.е. пак режисиран код – червено, оранжево, жълто, зелено. При това засуканите метеороложки от tv екраните, които разбират от метеорология колкото топчалгарките от висша математика, ти поднасят тия катаклизми с изящна усмивка и с уж случайно отваряща се, но по отработен сценарий цепка в долната част на тоалета й. Всичко в края на краищата се оказва манипулация. Първо – нароиха се подозрително доста метеоролози, а един се титулува и доцент. Частни „институти“ и служби, нямащи нищо общо с БАН и прецизната методика за изследване процесите на времето над конкретната територия. Второ – нещата се дават подборно. И репортажите. Как па така пороите са все в Аспарухово, в Мизия, в бедни и ромски махали и квартали, а ако са в Банско – то тогава всичко е бързо преодолимо. За Благоевград и надолу не се помни код оранжево. Пиринска Македония. Трето – да се атестират всички „източници“ и да се лицензират начините за поднасяне на метеорологичните прогнози. Крайно време е. Четвърто – да не се въртят толкова често апокалипсисите, които ни чакат и предстоят по медиите заради зрителски /слушателски/ интерес. Някога – по времето на Елин Пелин, какъв код е обявяван. В разказа „По жътва“ героинята Пенка издъхва под прежулящото  слънце с ръкойка класове в ръце. Яворов също няма метеорологична сводка за неговата „Градушка“. При соца обаче се учеше по литература, че капитализмът е виновен – и за Пенка и за „Градушка“-та на поета от Чирпан. Сега няма капитализъм, нашето не се знае какво, пък тия бедствия ни се случват така често. И ще се случват. Със или без манипулациите на телевизиите, които гонят процент гледаемост и затова за десетина минути три пъти ти опяват кой код са ти определили, гледайки картата. Или гледайки цепката на хитрушата метеороложка на екрана. Така де!
Юг News

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.