Еврофутболната ни несъстоятелност

kn topkakn topkka 1

Стартира Евро-2016 в Париж. Хиляди на живо и милиони от tv екраните видяха пищна церемония и мачът за откриването. Румънците тръпнеха срещу домакините, дори и Албания, макар и сочена за аутсайдер, е на еврофутболния форум.
„Къде сме ние?“. Няма ни и няма и да ни има. Трагедията „български футбол“ няма аналог другаде. Няма да се учуди никой, когато почнат да ни бият и Фарьорските острови или някоя закътана държавица в някой още по-закътан архипелаг. Всичко ни идва от оправията, манталитета, от „българщината“. Що за футболно първенство имаме, що за треньорски възходи, падения, рокади и резили ни поднесе и ще продължи да ни поднася родната футболна действителност. Треньорът на „Черно море“ с прякор Мастиката беше единственият несменен пред отишлия си шампионат. Да, бе! Две седмици, след като подписа нов договор с „моряците“, е освободен „по взаимно съгласие“. За да сложат там часове след „взаимното съгласие“, на което така бързо склонил Мастиката, Гонзо, който пък ги наплоди и навъртя едни в „Левски“, който пък „Левски“ и т.н. Кой от героите на Мондиала в САЩ през 1994 год. израсна като футболен спец и треньор, футболен мениджър, „стратег“ и пр. И Христо Стоичков реши да е коментатор на …  мексиканска телевизия, не треньорства вече. Балъков се провали с  отбори като треньор начело – у нас и в чужбина. Чичовото /Любо Пенев/ също много неща „накашка“ като треньор, дори и в „Ботев “ /Пловдив/ ходи за два дена, докато там мажоритарен собственик и спонсор беше КТБ на Цветан Василев. За националния – и той /Л. Пенев/ и Стоичков, знам как я свършиха и как я завършиха. Да ги оставим звездите от САЩ-94 да гонят милионите си печалба покрай славата и футбола, които са играли. Налага се спонтанно питане защо дори сърбите, които нямат САЩ-94, нито румънците, дадоха треньори, водили супертимове, национални гарнитури /Бора Милутинович например от колко държавни федерации беше предпочитан/ или Стефан Ковач с „Аякс“ от 70-те години. Ние нямаме такива наложили се извън страната, то и в страната ни нямаме, като футболни спецове.

kn Stoi4kov

Трагедия! БФС, Футболна лига, клубове. То не бяха Дражевци, Мражевци, посмешища, които искаха да спасяват /да се намърдат/ в умишлено доведените до „несъстоятелност“ /не юридическа/ тимове като ЦСКА, Локо /СФ/, а „драмата“ „Любимец“, комедиите около „Марек“, който комай всяка година преучредява клуб със същото име, търпи глоби за нагласени мачове, биха президента им /Андреев/ и пр. и пр. Всичко ни сбъркано, и футболът – неминуемо.
Но да гледаме Евро-2016. И там са едни…

10 JUL 1994 : KRASSIMIR BALAKOV, LEFT, OF BULGARIA RUNS TO CONGRATULATE TEAMMATE HRISTO STOITCHKOV WHO CELEBRATES AFTER SCORING THE EQUALIZER AGAINST GERMANY DURING THE 1994 WORLD CUP QUARTERFINALS AT THE GIANTS STADIUM IN EAST RUTHERFORD, NEW JERSEY. Mandatory Credit: Rick Stewart/ALLSPORT

Юг News

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.