ДДС-то и др.

kn Pechoo

480_8019

  Бившият общински съветник в Кюстендил, на един етап и шеф на комисията по обществен ред в минапарламента, известен местен бизнесмен, Петър Макенджиев /65Г/ е осъден на 3 години условно заради неплатени 167 156,75 лева ДДС, постанови състав на окръжния съд. Съобщението на прокуратурата за постигнатия успех стана сензация за линеещия град. Обвинението срещу Макенджиев е по чл. 255 от НК. В периода 14 февруари 2007 г. до 14 декември 2010 г. той системно извършвал покупко-продажби и отдавал под наем  недвижими имоти в Кюстендил. „Сделките, които реализирал, представляват независима икономическа дейност по смисъла на чл. 3 от Закона за данък върху добавената стойност, осъществяването на която обуславя качеството му на задължено лице по смисъла на закона. Наред с това отдаването под наем на недвижимо имущество също е икономическа дейност по своята същност, от която обвиняемият редовно получавал доходи. Приходите от тези дейности представляват облагаем оборот, подлежащ на регистрация по Закона за ДДС“, пише в решението. Като не подал данъчни декларации в установените от закона срокове, Макенджиев избегнал установяване и плащане на данъчни задължения. Назначената по делото експертиза установява, че обвиняемият не е подал 47 броя справки-декларации за данък добавена стойност, които се изискват ежемесечно на основание чл. 125 от Закона за ДДС пред теритоарилната дирекция на НАП в Кюстендил, аргументират се магистратите.

480_8052Наред с условната присъда от три години „лишаване от свобода“, окръжният съд му налага и съпътстващото наказание „конфискация“ на част от имуществото, представляващо ½ идеална част от поземлен имот, представляващ търговски обект с площ от 97 кв. метра – бивш магазин „1001 стоки“ (едноетажна постройка, състояща се от четири магазина в гр. Кюстендил на ул. „Цар Освободител“ № 107). Присъдата може да се обжалва пред Софийски апелативен съд. Ред въпроси оттук нататък. Дали бизнесменът и юристите му не са знаели, че трябва да декларират събраното от отдадените помещения. Или пък, ако е знаел, защо… И т.н. Самият бизнесмен очевидно не счита за нужно да даде официално становище по ситуацията. Явно не е много притеснен и вярва в добрия за него изход от „сблъсъка“ с правораздаването. Паметливи кюстенилци си спомнят как не някой друг, а тогавашният министър на вътрешните работи в кабинета на Иван Костов Емануил Йорданов обяви, че друг известен кюстендилец – Валери Ненов е „прибрал“ 1,5 мил. лева от ДДС като собственик на бившите оранжерии в Пиперков чифлик. Ненов контрира с дело за клевета. Накрая не стана нищо по този „казус“. Така, че – предстои да видим и сега.

TRKNKF0041

TRKNKF0038Случаят „Макенджиев“ обаче следва ли да остане единичен и малка сензацийка. Дали само той отдава терени и помещения под наем. Разбира се, че не е само той. Сещаме се за бившата Търговия на едро, комплекса от халета и складове. Те са частни, там също вървят наеми. Всичко ли е наред, дано да е наред. Вземаме го само за пример. Или нароилите се десетки автокъщи край града, които на всичкото отгоре са и на земеделска земя, която трябва да бъде преактувана, за което се плащат такси. Или черешите, свръхактуална за Кюстендил и областта тема. От института по земеделие обявяват, че в региона минали години се прибират по около 5-6 хил. тона череши. По 1 лев за килограм изкупна цена и реализация да сложим, какви пари прави това. А колко са декларирани като печалба в Данъчното. Премиерът разпореди масирани проверки на данъчните и стопанска полиция на обекти по Черноморието. Редно е и да пуснат екипи и в черешобера – в Кюстендилско, Пловдивско, Сливенско и др. Просто данъчните да се размърдат, ама истински, и да накарат да спазват правилата и най-недосегаемите и измъквалите се и измъкващите се. Не да пращат стряскащи писма и да преследват дребните длъжници. От тях хазна не се пълни. За укрити данъци разследват даже звездата на „Барса“ Лионел Меси, а бащата на тенисистката Щефи Граф – Петер Граф от няколко години е в затвора.

Юг News

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *