Токовото демонополизиране

512_1292

С около 20% ще се намали разходът за ел. енергия, плащана досега от общината в Дупница, след като бъде сменен доставчикът на ток по влезлите в сила наскоро промени в закона, обявиха от кметската администрация. Това прави спестени пари за над 120 000 лева годишно, като доставката на такъв ток ще бъде за всички обекти, за които се заплаща от местните приходи. В открито заседание комисията, председателствана от зам.-кмета по икономическите дейности Олга Китанова, отвори ценовите оферти на фирмите участници в процедурата по избор на доставчик на ел. енергия. 5 компании подали документи и всички са допуснати до втория етап. Енергийна финансова група АД предлага 70,70 лева за мегаватчас /без ДДС/, Мост Енерджи АД – 69,25 лв, Хидроенерджи Груп ООД – 73,50 лева, Гранд Енерджи Дистрибюшън ЕООД – 83,23 лв. ЧЕЗ Трейд България ЕАД вадят най-ниската цена с оферта от 68,45 лева за мегаватчас. Комисията ще обяви решението си до дни. Прогнозното количество за срока на договора, който ще е за 12 месеца, е 3100 MWh, a прогнозната сума, заложена в процедурата, е 660 000 лева. Средно 109 лева /без ДДС/ плащаше досега общината в Дупница за 1 MWh.

450_5032_2

450_5044_2Като се има предвид голямата разлика в предложената цена, която безспорно е с печалба за енергийния холдинг, то е повече от ясно, че цената, която плащат потребителите за ел. енергия, е силно завишена. Печалбите за монополистите са огромни – за сметка на хората. Това „епохално“ откритие – още не финализирали търга за нов еленергодоставчик, направиха общинските чиновници. Е, как няма да се „сетят“ колко произволни са цените на тока, който потребяваме. В район, който към 2,2 милиарда киловатчаса годишно произвежда ТЕЦ „Бобов дол“, където преди около 5 години френската национална електрическа компания откри свой ВЕЦ над кв. Сапарево в Рила планина, където „бръмчат“ няколко минивеца – от десетилетия ВЕЦ „Самораново“, от по-ново време при Мало село, при Яхиново, отскоро – и в Дяково, да се плаща една цена на еленерегията както е в райони без такива реални мощности, не е много логично. Дупница е от първите, ако не и първият град в страната, който ще сменя доставчика си на еленергия за общинските звена и мощности. Близостта с ТЕЦ „Бобов дол“ /5-6 километра /, която от две години работи само за износ чрез търговски посредник, е голямо предимство, от което общината следва да се възползва, коментират от местната управа. Вероятно към смяна на доставчика ще премине и Бобов дол, на чиято територия е ТЕЦ-ът /при Мало село/, предположиха експерти. Така би трябвало да стане – да си договаряш директно от производителя. Някога – в началото на 20 в. немецът Томанек, основал Гранитоид, построил 4 ВЕЦ-а по Рила и Рилското корито, за да захранва с ток столицата и циментовия завод в Батановци. И общини искали да му станат клиенти – кметът на Дупнишката комуна д-р Коста Петров е убит според писания в левия печат край с. Джерман при пътуване до еленергопроизводителите в Рила, за да договаря по-евтин ток за града, който оглавил. Няма НЕК-ве, ДКЕВР-.и, енергийни регулатори, енергийни холдинги, „енергопрота“, асоциации и пр. „институции“, които държат абсолютен монопол, манипулират, абонатите, за да си докарват печалби, огромни – при това.

466_6639

466_6666
Първите наченки за преодоляване но тоя токов монопол като че ли са напът да се случат. Но да не бързаме. Всичко е толкова усложнено, рамкирано, „регламентирано“, квотирано, че си е жива „далавера“ кой е субектът или оргонът, който решава кой да е другият доставчик на еленергия. Пак търгове, пак процедури, обжалвания и какво ли не. А за крайния, обикновения потребител, му е много рано да се радва и да се надява. Шалтерът си е в досегашните монополисти. Каквито и процедури да вървят на общинско или на някакво друго ниво. Защо общината не обяви търг за нов елдоставчик на цялото население на нейната територия. Да каже чао на ЧЕЗ, която почти сигурно печели търга за „друг“ доставчик. Тогава ще е за вярване, че нещо се случва.

TRKNKF0100

Picture 038

Юг News

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *