Полека с върховете
 

 


8 дни по Пирин.
80 часа катерене.
44 върха.
Около 190 видени езера, някои повтарящи се…
Около 1 700 снимки.
Прекрасно време…
Неописуема красота!

Стоте върха!
Поставената задача е изпълнена!
Сто изкачени и изкатерени върха в чест на 100 годишнината от Великата октомврийска социалистическа революция!
Не гледайте, че някои от върховете нямат имена! Не знам защо нямат.
Щом съм се качил на него, щом съм слизал, щом е хвърчала пот по скалите му – значи е връх!
Даже надминах 100, станаха 102, като не броя 7-8 по-малко връхчета по билата.
И това е защото ще има и други годишнини, защото Ленин живя, Ленин е жив, Ленин ще живее!
Както и великото дело на Революцията!
Вярвам в единний, светлий комунистический строй на цялото земно кълбо!
Свобода! Равенство! Братство!

Такива щуротии написа за 102-я си пореден връх, който изкачил, природозащитникът от Кюстендил инж. Севделин Атанасов /61г/, обяви той самият на слизане от Пирин преди уикенда. Първият му за т.г. е Виден /1 487м/, първенецът на Конявската планина, на който бил на 2 януари, стотният – /Кутело-I /2 908 м/ в Пирин. На Нова година инженерът обяви, че планира през 2017 год. да покори 100 планински върха и не каза нищо от какъв зор тръгва на такова нещо, да го наречем предизвикателство. Но дори и преизпълнил амбициозната си задача и в Пирин бил на още два върха в района над Банско. Водел си прецизна статистика в кой ден и час е минал през поредната кота. Надморската височина определял по картата и по модерния си мобилен апарат. Някои качил сам, други – с партньори по катерене, както станало последната седмица в Пирин. „Някои от върховете нямат имена. Не знам защо нямат /ами да се казват Севделин I, Севделин II и т.н/ . Щом съм се качил на него, щом съм слизал, щом съм лял пот по скалите му – значи е връх! И го включвам в статистиката си“, отбелязва в дневника си и в социалната мрежа инж. Атанасов, пенсиониран специалист от ТЕЦ „Бобов дол“.
Ако времето позволи – не падне дебел сняг из планините, инж. Ататасов планира да направи още изкачвания до края на 2017-а, да стигне за пореден път и на Седемте рилски езера, например.
На тоя човек нещо му има. Ще качи 102 върха, а 44 от тях само с едно излизане по Пирин, ама „на върба в петък“. Да му се признае издръжливостта на тия години да катерчи /при хубаво време/ по балканите – все пак. Ама да е покорител на 100 върха за 9 месеца – не се връзва някак с реалностите. Чист пиар за наивниците по мрежите, неизживени юношество и нещата около пубертета. По-полека с върховете. Всяка следваща скала по маршрута не е връх. И пък планинарството изключва стахановщината. Дори да я посветиш на Великата октомврийска социалистическа революция.

Юг News

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *