Пламъкът на Рила

uchenik

kn Kabzimalskii

kn Rilaaa

Целият седми клас от училището в гр. Рила – 8 момчета и момичета, е изкарал двойки на външното оценяване. Това с тревога съобщиха от регионалния инспекторат по образованието в Кюстендил. Такъв резил досега за региона не е имало, отбелязва гл. специалист по предмета към РИО Боряна Богданова. Преподаватели от школото в Рила също признават за позора. Коментира се, че математичката в училището Мариана Кралева, която е дупничанка и пътува всеки ден 50 километра в едната посока до градчето, трябва да понесе наказание. Какви ще са мерките, ще се разбере в началото на новата учебна година, защото занятията за седмокласниците вече приключиха на 15 юни. Слаби оценки по математика са получили 36% от седмокласниците в Кюстендилския регион, т.е. – всеки трети. Пълен „пожар“ по предмета са и възпитаниците на ромското училище „Иван Вазов“ в Кюстендил. В града се коментира, че немалка част от завършващите го ромчета са неграмотни и не знаят да смятат и да четат. С четворки по математика са 24%, с отличен – едва 0,47%, става ясно от публикуваните резултати от матурите.

kn krattun

Limon

TRKNKF0076„Езикът на Бог е математиката“, казал някога /17в/ Галилей. В Рила сигурно ще го отрекат. В Рила, чийто национален химн е крилатата песен – „В огън пламна Рила планина“ в прослава на епичните партизански времена на този край. Потомците на славните партизани и ятаци от Коритото обаче сътвориха тоя резил – 100% двойки. Този пожар дойде малко преди свикания от вицепремиера Меглена Кунева събор на учителите с 12 хиляди участници в „Арена Армеец“. Дали и от рилското школо не е ходил някой делегат. Да представи системата, по която обучават в тяхното учебно заведение. По кои учебници се преподава. Тук става дума за точна наука, не за литератури, история или кое да влезе, кое да падне в учебното съдържание. И т.н. Да се коментират такива блестящи представяния на рилските прогимназисти не ще да е без полза. Рила е известна и с дружеството си на зевзеците „Пакост“, създадено преди близо 120 години, което организира уникалния празник на пиячите „Кратунмесеца“. Дали пък тази „кратун“-а не обяснява и двойките на седмокласниците в борческа Рила.

TRKNKF0117TRKNKF0118

Така или иначе, но рилчани трябва да приемат новия си „пламък“, двойкаджийския. Всъщност няма нищо страшно. И в областния център не са розови нещата – по математика, и не само по нея. Там пък връчиха дипломите на първия завършилия випуск на Варненския свободен университет 25 студенти. Местният академичен комплекс се оглавява от доц. Бойко Соколовски, бивш … таксиметров шофьор. Колко ли е изкарал таксиметраджията на външното оценяване. Добре, че в ония времена, на соицалистическия разцвет, когато мало и голямо по Рилското корито пееше „В огън пламна“, нямаше оценяване – външно оценяване намаше. Затова стигнахме до тук, до 100-те процента двойки.

Юг News

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *