Промил

 
Няма да има увеличение на таксата битови отпадъци за 2018 год. за домакинствата в Кюстендил и общината, която сега е 1,6 промила, каза зам.-кметът по финансите Надя Каратова. Няма да се променя таксата и за фирмите, добави тя. Таксата от 1,6 промила за домакинствата е социално поносима и затова ще се запази и догодина, пояснява зам.-кметът Каратова. Още повече, че все още няма законово решение все още за промяна в основата и методологията, по която ще се начислява таксата смет занапред. Запазва се и досегашният принцип за фирмите и юридическите лица, които плащат според броя и вида на ползваните съдове за смет и според честотата на сметосъбирането. До 30 септември 58% от дължимите суми като такса смет за т.г. са внесени, този процент ще се увеличи към края на годината, прогнозират финансисти. Около 75 хиляди са партидите по плащаните местни данъци и такси в общината – с отписалите се и дописаните. Само доброволците към отряда за действия при бедствия аварии са освободени напълно от плащането на таксата битови отпадъци, казаха администратори.
От десетилетия – още при покойния червен кмет инж. Кирил Алексов, за Кюстендил е застъпено правилото – „по-ниски налози, за да си ги плащат повече хора“. Дали сработва, си личи по процента на събиряемост /в случая тя е 58%/. Дай, боже, да расте. Но нещата не са в процентите. А в самото сметосъбиране и оттам възможностите чрез таксуване да се променя манталитетът и философията на нашенеца какво и къде го изхвърля. Крайно време е да се стимулира разделното сметосъбиране. Чрез кооперациите и блоковете – покрай санирането бяха изградени разни комитети, управителни съвети и пр. Да им се вмени правото сами да организират сметосъбирането в блока си. И според това как се справят, от общината да бъдат насърчавани. Да я караме само с досегашните контейнери, не е добре. И до контейнерите – какво ли не джитнато. Наскоро до кооперация в бившите оранжерии в областния град се въргалял огромен гипсов бюст на … Сталин. Комшии разясняваха, че е бил част от реквизита на театъра. Кой го е донесъл да го хвърли точно тук и колко такса смет ще плати тоя. Та комшиите ли не знаят кой каква смет отделя и как я „експлоатира“. Или по улици да става, като се въведе райониране – всяка улица да се чисти не само в един ден в годината по време на Ленинския съботник – както е сега, а постоянно да контролира кое и как е по „бобърите“ и около тях.
Т.е. да има промили за модерно сметосъбиране, облекчение, за колективна хигиена и чистота. Не, като хвърляш поредната за деня торбичка с отпадъка от обяда и кухнята, тя да пада върху стария балтон на по-възрастния съсед, запокитен преди тебе на боклука от съпругата. Що за култура – и твоето от кухнята, и нейното с балтона. Какво като промилът и за нея, и за теб и за тоя, който може и нищо да не хвърля, е 1,4.

Юг News

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.