Докога Майстора


Календар за 2018 година под наслов „Кюстендилски Мадони“ издадоха отдел „Култура“ при общината и регионалният музей в града. Календарът е 8-страничен, луксозно издание, ще бъде предоставен за ценители по 12 лева. Фотосите на момичета с характерните автентични за Кюстендилско носии са решени по прочутите Мадони от платната на Владимир Димитров-Майстора – така, както ги е видял и рисувал техните баби и прабаби големият ни художник. Аранжировката и композирането е на издателство „Българските корени“, като календарът е посветен на 135-годишнината от рождението на Майстора. Консултанти са Веска Спасова – асистент и Валентин Дебочички – директор на регионалния исторически музей  “Акад. Йордан Иванов“. Такъв календар, който ще бъде част от подаръците и сувенирите за Нова година, се прави за пръв път от общината и музея. Отделно всяка година календар прави и градската художествена галерия с репродукции от картините на Майстора от фонда си.
Ще сложим и тоя, поредния календар с Майстора. То в Кюстендил вече не минава нещо без негово участие. Но взеха да прекаляват културните чиновници, псевдотворците и арт изкушените. Все Майстора, та Майстора. Книги, изложби, пленери, мегаформати по площада, магнити, календари. Преди време го сложиха и на бутилки плодова от Винпром-Кюстендил. Както и на безалкохолни – една от Мадоните му украсяваше бутилка швепс. Тоя град като че ли нещо друго не може да извади. Добре, че родното му Фролош си трае – поради обезлюдяването. Иначе ще иска обезщетения и бонуси като родното му място. Няма да се случи – разбира се, ама докога с Майстора.

 

 

 

Юг News

One Comment

  1. Не виждам защо тази пейоративна окраска в текста. Майстора е изключителен артист. Нормално. И още по-популарен ще стане. Календарът е произведение на изкуството. Трябва да се препечатва всяка година! Туристите ще отнасят нещо красиво, наместо магнити.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.