Нагришовяхме се
Цяла България е на крака! Първата ни ракета – Григор Димитров, разби Давид Гофен в битката за трофея на Финалния турнир на ATP в Лондон. Нашето момче надви белгиеца и записа уникална победа с резултат 7:5, 4:6, 6:3. След равностойна игра на двамата тенисисти в първия сет и 5:5 в геймовете, Григор успя да пробие сервиса на Гофен в най-критичния момент и затворени сета със 7:5. Във втората част на мача, след двойна грешка при сервиса на българина, съперникът му успя да вземе сета с 6:4. След голяма битка, решаващият сет завърши в полза на родния ни спортист с резултат 6:3. През всичките 2 часа и 29 минути на зрелищния мач, множество национални знамена се вееха от трибуните на залата в английската столица, а възторжени и окуражителни викове ехтяха в подкрепа на нашето момче. Цяла България беше пред екраните, а социалните мрежи бяха залети от хвалебствени публикации за хасковлията, който вече заема третото място в световната ранглиста.
И нито дума, че на моменти Гришо късаше нервите на цяла България като истински българин – лабилен на моменти, огъващ се, при 0:40 позволяваше Гофен да вземе гейма. Случайно ли беше , че Гофеновите сета ставаха за 5-6 минути, нашият се бореше двойно по-дълго като време. Но, слава на бога – всичко свърши за кеф на целокупното българско гражданство и население.
Дразнещо е нагришовяването. Ясно беше, че в деня след триумфа в Лондон телевизиите ще отидат при първия му треньор, при класната,която ще извади дневника с бележките в училище, кметове ще венцехвалебстват без умора по Хасково. Преди четиридеситина година такова нещо се случваше по Самоков и със скиора ни Петър Попангелов. Военните по казармите в града спирали занятията, за да гледат негов слалом по единствената тогава БНТ. И той все падаше или пропускаше врата. Ама еуфорията беше всезавладяваща – нищо, че падаше при накоя от вратите по трасето. Сега гришовеем. Имаме талантливо момче в плуването – дай, боже и той да стигне до челните тройки в съответната дисциплина. И тогава ще мерим размерите на басейна, в който е провел първа тренировка, първият му треньор ще извади най-добрата си усмивка с изкуствени зъби, за да каже пред доприпкалия репортер с микрофона, че тъкмо той го открил и изтезавал на тренировките и пр. И пак класната с дневника, кметът на населеното място. И т.н. После поздравителните телеграми и овациите на президент, премиер, министър на спорта, шеф на НС. Знаем си ги тия безпаметни ликувания от победата на „наш Гришо“ или … как се казваше плувецът ни бъдещ рекордьор по сините коридори.
Това си е чиста манипулация на масовото хорско настроение, а и комплекс за национална малоценност. Сърбите обичат и се радват на Ноле Джокович. Но едва ли са организирали детско движение „По стъпките на Ноле“. А, я вижте в Хасково какво става. Цели отряди деца хващат ракетите и хукват към … Лондон. Натам, натам.

Юг News

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *