Обувка по обувка – язовир


Общината в Кюстендил отдава на концесия за 35 години микроязовира „Света вода” край с. Грамаждано. Наблизо има и извор, наречен от кюстендилци – „Светената вода“. Както и частен параклис „Св. Георги“. Единственият кандидат за обекта се оказа бизнесмен, известен производител и износител на дамски обувки. Планираните инвестиции в програмата /офертата/ на кандидата са в размер на 128 800 лева, при определена от общинския съвет минимална 68 000 лева. И малко ТТ данни. Язовирът е в експлоатация от 1964 год. Залятата му площ е около 10 декара и се пълни чрез деривация от река Глоговска. Пълният му обем е 56 000 куб. метра, височината на стената – 14 м., тя е дълга 177 метра. Според местните хора тъкмо стената трябва да се укрепи и ремонтира. Язовирът е и една атракция и предпочитано и от въдичарите място. Бизнесменът е изградил имение наблизо, там живее със семейството си. Развъдил и коне. С концесията ще облагороди целия район, убедени са негови приятели.
Язовирите са израз на растящо богатство, самочувствие и имидж за новобогаташите. И мутрите преди време арендоваха де що има изкуствено езеро. Язовир „Дяково“например  , най-големият в Югозапада, се държеше от дупнишки мафиот лихвар, убит с 18 куршума незнайно от кой преди 14 години. В случая със „Светена вода“ нещата са съвсем други. Бизнес проспериране, известна марка, супер семейство. В добавка и язовир – на „свещено“ място. Като им върви на някои, върви им. Но да не завиждаме.
Казано е „капка по капка – вир, стръкче по стръкче – язовир“. Е, тук е обувка по обувка. И т.н. Ясно е за какво става дума.

Юг News

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *