Честно като работник

Около 100 работници шивачки от италианската фирма за обувки A.M.shous излязоха днес на обяд на портала на предприятието, за да поискат заплатите си за два месеца – всяка от 147-те шивачки има да получава по около 1 200 лева, общо близо 100 хил. лева. С протестиращите се срещна омбудсманът Мая Манолова /отново/ и президентът на КНСБ Пламен Димитров /за пръв път/.  Близо час – при това, на улицата в зимния студ, те разговаряха с отчаяните от пълната безизходица, до която са доведени от некоректния им работодател италианеца Джовани Габриеле шивачки. Не ги успокои и обещанието на Мая Манолова, че те ще получат заплатите си от специализирания фонд за обезщетение, а след това институциите ще съберат съответните суми от работодателя по законовия ред. „Трябва да ни подкрепите, трябва да сме единни в искането за промяна в законодателството – така, че неиздължаването на възнаграждения да се криминализира и нарушителите да носят наказателна отговорност. Нито омбудсманът Мая Манолова, нито синдикатите можем сами – без вашата подкрепа“, призова разгневените работнички лидерът на КНСБ Пламен Димитров, признавайки, че нищо не са в състояние да направят чак толкова.
Има драстични случаи и въпроси, които работничките поставиха. Млада дупничанка с рискова бременност за втори път остава без заплата. Не се знае и дали ще взима майчински. Цялото семейство се безпокои какво ще стане по-нататък, попита майката на бъдещата родилка. Повечето питаха как да се регистрират на бюрото по труда като безработни, като нямат никаква представа къде е работодателят им, прекият им шеф, назначен преди няколко дни, чието име и не знаят. От инспекцията по труда в Кюстендил ще пратят свои специалисти експерти на място да разясняват на всяка от потърпевшите шивачки какви права има по закон, след като фирмата и е обявила престой от 2 януари и никой не ги търси за нищо, нито изплаща заплатите им. В понеделник, 29 януари, омбудсманът и синдикалисти отново ще са в Дупница в опит да решат проблема им – и със заплатите и по други правно трудови казуси.
Ама и тия шивачки – пълна наивност. Италианец след италианец ги мамят, гаврят се с тях, а те все в тая сграда и все зад машините и все при италианци. /Отсреща имало и грък – и той също така/. 12 хил. чифта обувки /саи/ произвели за Апенините, в склада са, а складът е заключен. Парите са у италианците, а портмонетата на шивачките са празни. Непринудени разкази извадиха работничките за пред камерите и микрофоните, особено – пред омбудсмана. И какво. Нищо. По Вапцаров:
Честно ще умра като работник /а допълнението е /
– в боя ни за хляб и свобода/. Преди 70-80 години го е писал. И пак така.

Юг News

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.