Похвално за секвоите

  

Над 2 600 гласа само за три дни събраха трите секвои над кюстендилското с. Богослов, които представляват България в 8-то издание на конкурса „Европейско дърво на годината“, обявиха от туристическото дружество „Осогово“. Гласуването онлайн стартира на 1 февруари, днес е четвърти ден за „кампанията“. Резултатите на 130-годишните величествени /високи са над 20 метра/ секвои в местността Ючбунар, засадени в края на 19.век от известния български лесовъд Йордан Митрев, дотук са много добри, отбеляза секретарят на туристическото дружество „Осогово“ Силвия Михова. Тя очаква гласовете рязко да се увеличат, след като се включат и училищата, които тази седмица бяха в грипна ваканция. И ведомствата от града и региона да се включат. Пък и кюстендилци и свързаните с града и този край в страната и извън нея със сигурност ще се активизират – не само природозащитниците, прогнозира тя.
Секвоите ще се конкурират да спечелят симпатията на любителите на природните уникати и феномени на конкурса заедно с други интересни дървета в 13 страни. Техните номинации са повече от шампионски. Като интересен местен сорт ябълково дърво от Словакия, впечатляващо корков дъб от Португалия, вписан в Книгата на рекордите на Гинес, дъб-символ на скаутското движение във Великобритания. Тази година в конкурса се включват 4 нови страни – Хърватия, Португалия, Румъния и Русия. „И да не спечелят, секвоите ни вече са супер известни, не само в България и по цяла Европа“, радва се Михова. Според регламента гласуването ще продължи до 28 февруари, включително. Като резултатите от последната седмица няма да се обявяват под никаква форма.
Похвален резултата за първите 3 дни и дано… Но инициаторите от туристическото дружество да не чакат всичко да стане от само себе си. Секвоите са супер. И е редно да се кажат повече и повече верни неща за тях. Ката например откъде са донесени. Лесовъдът Митрев едва ли е ходил специално до Калифорния, за да ги пренесе в Кюстендил. Вече е установено, че е взел 7 секвои от доставените за засаждане за Борисовата градина в столицата през 90-те години на по-миналия век. Три е засадил при караулката в Ючбунар, която охранявала района. Нещо като стража. За да не ги откраднат. И те се хванали. Иначе местните имали навика да скубят новозасадените борчета и дървета. Така се прихванали и ето ги е сега – кандидат-евродърво. Те вече са забележителност – дотам, че местните се опасяват някоя кръчма да не сковат наблизо. То и огън палят пикник мераклиите. Ама са и вече забележителни – да ги подредим срещу португалския дъб, скаутския дъб на Великобритания, ябълката на Словакия и пр.. А защо да не ги подкрепят и чак в Калифорния. Вече може да са научили за тях и за домакина Ючбунар /Богослов/.

Юг News

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.