Да ти се припуши


Рекорден спад на контрабандните цигари у нас, показва изследване на производителите и вносители на тютюневи изделия в България. Въпреки това, оказва се, че има градове, в които от 10 кутии 3 са без бандерол. За миналата година са задържани над 38 тона тютюн – колкото една влакова композиция, казват от МВР. През третото тримесечие на 2017 г. контрабандата на цигари като цяло в страната пада до 6%. За сравнение 10 години по-рано търговията на тъмно в този сектор надхвърля 30%. Градовете, които се нареждат на челото в списъка по търговия с нелегални цигари са Кюстендил, Хасково и Велико Търново. Впечатление прави, че в Свиленград контрабандата намалява от почти 50% на 8% през третото тримесечие. В Кюстендил движението е в обратна посока. Кюстендил държи първото място по контрабандни цигари…
„Трайна е тенденцията за намаляване на контрабандата, не да го направим веднъж или кампанийно – тримесечие след тримесечие върви, което е най-радостното. Затова и приходите в бюджета са такива. Как може в България да е 6% (нивото на контрабанда на цигари – б.р.) и кой откъде се яви да пита: има ли борба с корупцията, има, ето я“, каза Борисов. „Това е най-точното проучване, по прост и практичен начин се прави. Във всеки град се обръща кофа за боклук и се броят кутиите без бандерол и с бандерол. Това не е като социологическите проучвания преди избори. То показва не усещането, не имагинерната величина, а резултата от борбата с контрабандата на практика.“, мъдро посочва премиерът Бойко Борисов. Отбелязваме най-ниското до момента ниво на контрабанда при цигарите – 6%, приглася и главният прокурор Сотир Цацаров. „На първо място искам да отбележа, че формулировката, под която е обозначено проучването „Цигари непредназначени за местния пазар“, е изключително деликатна и в същото време показва за какво става дума. Най-общо казано, става дума за това, което представлява незаконна търговия, контрабанда и което в крайна сметка осъществява и престъпни състави. „На първо място плюсовете: да, 6% е най-ниското ниво, мерено до момента. Тези 6% обаче не бива да ни успокояват, защото в рамките им маржовете са много големи по места“, умерен е Цацаров.
Затова пък контрабандистите не са умерени. Действат си. Още преди 5-6 години РЗС лидерът тогава Яне Янев на среща в Кюстендил предупреди, че едно от най-големите депа за контрабандни папироси е Кюстендил. И се обърна към прокуратурата да поизясни нещата. Ама – къде ти. Да го оставим Яне. Всички го виждат. Ченгета пушат контрабандни филтри, дори се знаят местата, където услужливо им ги предоставят. По заведения е обичайно да видиш как сутрин се внася чувалче с кутии различни марки цигари. Кой е доставчикът – никой не пита. В Треклянско се говори, че в цялата община няма един лицензиран магазин или търговец да продава цигари. А и там се пуши. Местният фолклор отбелязва, че 85-годишна баба движи контрабандата на цигари откъм Сърбия /Босилеградско/. Абе, направо да ти си припуши. Контрабандните са много по-супер. Каквито и да си ги говорят премиерът и Цацаров. Като за пред европредседателството например – което толкова бързо го забравихме, че се случва на наша земя в тоя момент.

Юг News

 

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.