Стигна ли корупцията 40%

Panichiste1

Petia

Държавен фонд „Земеделие“ започва проверки след публикация в сайт за рехабилитацията на пътя Сапарева баня – Паничище, в която се твърди, че е искана от строителите комисионна в размер на 40%. Споменава се името на бившия кмет /три мандата/ на Сапарева баня инж. Сашо Иванов. 7-километровата отсечка от курорта до известните алпийски скали в м. Валявица е финансирана по Програмата за развитие на селските райони с 5 394 108,36 лв. В резултат на корупцията строежът е извършен некачествено – не са били вложени материалите по проекта, а други са били заменени с по-евтини. На практика планинската отсечка Сапарева баня – Паничище е финансирана като за магистрала. При максимална цена от около 700 000 лв. на километър е платено над 1 милион за килемeтър за подобен път. Управляващ на консорциума е Светослав Глосов – председател на строителната камара и почетен консул на Мароко у нас. В състава на обединението влизат БИАД-С, ЛОРИМАР 13 и КАРО ТРЕЙДИНГ. Сигналът към медиите по този случай подал собственик на строителна фирма, която е участвала като подизпълнител. Той разказвал като очевидец и участник в събитията, че „… кметът Сашо Иванов ни разпределяше процентите в консорциума, как трябва да бъде създаден консорциум за тази поръчка, преди още да бъде обявена и одобрена от ДФЗ.“  И още, че „Господин Глосов спомена, че е върнал 40 % комисионна на кмета“. И т.н.

168_6851Бившият кмет на Сапарева баня инж. Сашо Иванов определи като абсурдни и напълно неверни подобни твърдения. Той казва, че е виждал консорциума изпълнител само веднаж, когато са подписали договора за рехабилитацията на отсечката, а докато ремонтът е вървял, е ходил два пъти на обекта – всичко на всичко. „Нямам никакви притеснения за нищо – това за 40% комисионна са пълни глупости и циркове. Проектът е изпълнен по закона и по правилата, без никакви нарушения“, категоричен е ексградоначалникът на курорта. Той не скри, че ще потърси правата си в съда по повод набеждаващите го в корупция неистини, включени във въпросната публикация. А срещу подалия сигнала е сезирана прокуратурата, която също проверява кое как е било.

                  razkopki  Êí - Ðåóìîíòúò íà ïúòÿ îò Ñàïàðåâà áàíÿ çà Ïàíè÷èùå - 7-êèëîìåòðîâ ó÷àñòúê, ñå çàáàâè ñ ãîäèíè è áåøå ïóñíàò â÷åðà, äåí ïðåäè Ïåíåâðèòìèøÿòà íà äúíîâèñòèòå íà Ñåäåìòå ðèëñêè åçåðà. Ñíèìêà - èçïðàùà Êèðèë ÔÀËÈÍ

Някога бившият вицепремиер при синьото управление Александър Божков и до смъртта си получи и носеше прякора „мистър 10%“. Толкова се плащало по проектите по негово време на тези, които казват „да“ или „не“ за всяко бизнес начинание. После мизата скочила на 20%. След влизането ни в ЕС – на 30%, казват запознати с корупционните процеси и „врели и кипели“ в реализацията на евпрограми и евроусвояванията хора. Ето, че /ако нещо излезе вярно/ Сапарева баня качва процентите на 40%. Почти за всеки инфраструктурен проект има съмнения, „че се взима“ – на общинско ниво, на ниво агенция, на министерско равнище и т.н. Затова и върви един афоризъм, тръгнал от комшиите сърби – ремонтът на техните пътища бил супер, при нас по-тънък и калпав, защото много се краде, при комшиите са по-скромни в процентите.

           IMG_0446 Copy of Copy of 149_4924

Юг News

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *