Нашето си е наше

Британецът Роб Макбрайд, известен с необикновеното си хоби и призвание да търси и да изследва интересни вековни дървета във Великобритания и Европа, днес посети и огледа трите 130-годишни секвои в м. Ючбунар над кюстендилското с. Богослов – секвоите представят България в конкурса „Европейско дърво на годината – 2018“. Гласуването за номинираните секвои, които се конкурират с 13 дървета от 13 страни на Европа, е в разгара си – до 28 февруари. Макбрайд, електроинженер по специалност, който от години е координатор на конкурса „европейско дърво“, обикаля различни европейски места, запазили любопитни стари дървета – с причудлива форма, с необикновена история и роля в живота на местните хора. Ето какво каза той за секвоите над с. Богослов. „Лесовъдът Йордан Митрев много добре е знаел къде да засади тия секвои – в планината. Като ги проучвах обаче, научих /от секретаря на туристическото дружество „Осогово“ Силвия Михова/, че кора от тези секвои се използвала за пълнеж на боксовите ръкавици. Видя ми се странно, но аз вече кръстих секвоите „боксови ръкавици“, чуди се британецът.
Макбрайд влезе и в художествената галерия, за да види платната на Майстора. При входа обаче го посрещна друга изненада – впечатли го череша, на която строителите на парк „галерията“ са заковали елтабло. „Не си представях, че дърветата могат да се експлоатират и по този начин“, изкоментира британецът и засне черешата. Утре-другиден той ще е вече в Португалия. Много му пука.
Покрай и тая никаква чак толкова визита обаче, буквално за час-два лъснаха всички местни състояния и тъпотии. При самите секвои на Ючбунар имало куп боклуци – найлонки, бутилки, някой палил и огън наблизо. Оня се ошашавил  „как може“. За боксовите ръкавици стана дума. Както и за елтаблото на черешата. Все наши работи. От куртоазия Роб все пак пощади кюстендилци – дишат пречистен от секвои въздух и се къпят в минерална вода. Нашето си е наше. Нищо, че секвоите са калифорнийски. Боклукът под тях …

Юг News

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *