Леснина в тунела


Пожаро-тактическото учение на Пожарната и Гражданска защита се разигра днес в района на автотунел „Дупница“ на гл. път Е-79. Участваха близо 100 служители, специалисти и експерти на регионалната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Кюстендил, със съдействието на полицията и на служба СОТ от Благоевград. Сценарият предвиди катастрофа с две коли и микробус в тунела край Дупница, при която има тежко ранени. Свлечена земна маса, пострадали хора, които опитват да се измъкнат сами, но причиняват нов срутване. Последвал пожар. При втория сценарий – наводнение в дупнишкия кв. Горна махала, какъвто действително стана на 4 декември 2010 г.така, че включените в занятието операции са си доста актуални.

Пожарни, линейки и специализирана техника, кран и др. показаха как се действа в подобни ситуации. Включиха се и екипи на Спешния център изведоха „пострадалите“ и закарани в болница. Както и 4-ма мъже от отряда планински спасители в Дупница, 10 доброволци. Учението завърши с успешно изваждане на катастрофиралите коли от тунела. Както и преодоляване на бедствието „наводнение“. Движението на автомобили в двете посоки по гл. път Е-79 беше спряно, а обходният път минаваше през Дупница, което доведе до задръстване по улиците на града. Предвиждаше се и спиране на влаковете по жп линията, която отстои на метри от автотунела – само ако се наложи. „Мислехме, че е почнала война“, цъкаха живеещи наблизо. „Внукът от София ми е на гости. Той даде зор да го доведа да гледа. Реших, че има катастрофа при толкова много ченгета и пожарникари. Слава, богу – занятие било“, усмихваше се дупничанин, който живее в кв. Байкал, до гл.път Е-79.

А ето официалното за случая, ако имате нерви
След получаването на сигнала за верижна катастрофа в тунела на ГП Е 79, незабавно са насочени сили на полицията, оказва се, че е възникнал и пожар. Предприето е незабавно затваряне на движението в двете посоки в района на инцидента. Спешно към местопроизшествието са изпратени екипи на РСПБЗН – Дупница, екип на ЦСМП. Инцидентът е причинен от свлякла се земна маса, която частично е запълнила изхода на тунела. В резултат на продължаващи валежи и вторичен свлачищен процес, който достига до река Джерман, нивото на водата се повишава, излиза от коритото. Наводнени са приземни етажи на къщи в кв. Горна махала, нарушени са основите на 2 моста и съществува опасност от падането им. Блокирани са хора от квартала, има и хора, нуждаещи се от медицинска помощ. След съсредоточаването на противопожарни, спасителни и медицински екипи към мястото на произшествието са спасени всички пострадали при пътния инцидент, на място е оказана първа долекарска помощ на пострадалите от доброволци на БЧК, сериозно пострадалите са закарани в здравно заведение, освободен е тунелът от автомобилите. Ситуацията е наложила свикване на временен оперативен щаб в РСПБЗН – Дупница, следва свикване на щаба на РДПБЗН , задействан е общинският план за действия при бедствия на Община Дупница.
При възникналата учебна ситуация е задействана Единната спасителна система, следва евакуиране на застрашени хора, изграждане на изкуствени диги и осигуряване на проводимост на речното корито. Изграден е въжен тролей, за да се осигури достъп до отсрещния бряг на реката и да се окаже неотложна медицинска помощ на болни хора.
След направения анализ на проведеното учение старши комисар Кр. Шотаров, под чието наблюдение се осъществи учението, поздрави участниците, благодари на колегите и партньорите, участвали с конкретни задачи и оцени като много добро взаимодействието с общинския щаб, степента на подготовка на ръководния състав на РДПБЗН – Кюстендил, участниците в щабовете за ръководство на действията както и на участниците от другите съставни части на Единната спасителна система за реагиране, ограничаване и ликвидиране на последствията от възникналата бедствена ситуация. Кметът на Община Дупница Методи Чимев също поздрави участниците в мащабното учение и сподели: Впечатлен съм, респектиран съм, не напразно вашата структура се ползва с най-високо доверие сред гражданите.

Е, как е. Леснина в тунела.

Юг News

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *