Една силна усмивка

Pantokrator_6v_Sinai_big_detail

DSC08053 (1)Покрай възстановката на рисуван автопортрет на Майстора на пл. Велбъжд /браво на „новите майстори“!/ кюстенци поподминаха един трогателен случай. Електрически скутер „Крайцер“, в цвят червен, подарили на известния не само сред настанените около 100 мъже и жени в дома за възрастни хора с физически увреждания „Ильо Войвода“, а и в цял Кюстендил, инвалид Иван Владимиров, съобщи шефът на комплекса Анелия Велинова. Дарителката е кюстендилка, работила е в социалното бюро, в изнесения пункт в ромския кв. Изток. Преди три-четири години сбърканият и зет уби с винкел заради имотна разправия в Дупница, дъщеря й. Жента още носи траура. Самият нов скутер струва 3 400 лева, каквито досега от социалните служби и общината не могли да осигурят. Ето, че една жена ги носи и ги дарява, за да зарадва Иван, който е на 35 години, с два ампутирани крака. Досега ползвал рингова инвалидна количка за 600 лева. С нея се придвижвал трудно от дома до градския театър в Кюстендил – около 4 километра, където е назначен за охрана по социална програма. Мъжът е софиянец, до 18 години бил в дом за деца в Луковит, от 2002 год. е настанен в кюстендилския комплекс „Ильо войвода“. Пълен работохолик – отглежда животни, има ателие за отстраняване на различни повреди на пособията, ползвани от домуващите, ремонтира инвалидните им колички – разбира се, напълно безплатно. Окопава градинката пред сградата. Често се включва в официални срещи, организирани от общината, или от областната управа, на празници, фестивали. Там го забелязала дарителката, впечатлена от силата на духа на младия мъж, от стремежа и самораздаването му за другите, сполетени от тежко увреждане или с тежка житейска съдба, от амбицията му за пълноценен социален живот. И най-вече от усмивката, която не слиза от лицето му. Една силна усмивка, която като че ли те прави по-силен.

DSC08015 (1)DSC08054Дареният скутер, благодетелния жест на кюстендилката, станали истинско събитие и празник, всички домуващи и работещи в комплекса се впечатлили от изненадата и чистосърдечността на жената, донесла им толкова радост, каза шефката Велинова. Е, как няма. Поклон на тази жена. За непринудеността, с която го направи. Че не заведе потеря камери и префърцунени начинаещи репортерки непременно да я снимат и да й донесат под носа микрофона. Не, такива пиарщини ги умеят други, даже най и най-високопоставени персони на държавно ниво, родом от Кюстендил. Да се замислят тия VIP персони. Скутерът на истинската благотворителност, помощ и човещина да е пред очите ни.

Êí - çà Êðèìèîòäåëà 32-ãîäèøíàòà äóïíè÷àíêà Äàíèåëà Êàöàðñêà å óáèòà îò ñúïðóãà è Åâãåíè /30/, óñòàíîâèëî ðàçñëåäâàíåòî. Ñíèìêà - èçïðàùà Êèðèë ÔÀËÈÍ

Юг News

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *