Зелникът се яде

 

За 10-и пореден път в кюстендилското с. Жабокрът правиха празник на зелника и на домашните пити и другите изделия и вкусотии в жанра. Организатор е местното читалище „Съгласие“. В тазгодишното издание участваха над 30 доказани майстори на зелника, баницата, питите, пастите, тортите, пандишпана и пр., а гост на форума беше известният кулинар Иван Звездев. Празникът на зелника реално е празник на цялото село – в Жабокрът са от най-известните, предимно жени, майстори зелничари. Търсени са от клиенти от Кюстендил и региона, от столицата. Неофициално се знае, че един добре приготвен зелник струва до 30 лева, клиентът си го взима топъл топъл на място. Докато журито се произнесе, на мегдана се извиваха хора. В категория „Зелник“ голямата награда беше присъдена на Цветанка Младенова. В категория „Сладкиши“ най-добре се представи НЧ „Спасовица“ от село Николичевци. В категория „Питки“ първото място бе присъдено на Дариел Манов, а в категория „Баници“ за най-добра баница бе отличена тази на Гюлка Митрева. Бяха раздадени 2-ри и 3-ти награди в съответните категории, като за всички отличени бяха осигурени парични награди, медали, грамоти и вкусни торти. Жабокрът е известно с двете си читалища, които са в благородна конкуренция. И с кукерския си състав, който има целогодишни участия в различни фестивали и празници. С празника Петльовден на 2 февруари. И с прочутите си зелници, на които посвещава всяка пролет специален празник.
Чудесно, и Звездев бил сготвил от неговите чудесии и нахранил „мало и голямо“. В Жабокрът обаче да се сетят, че зелникът се прави, но и се яде. Да дадат пряк достъп до вкусотията за аудиторията, повече хора да дегустират. Поне по парче. Дори срещу заплащане. Стига със селската стиснатост и прибраност. Как се ядат 20 зелника в едно село. Празникът да е под друго мото: „На зелник в Жабокрът“. Тогава ще е още по-празник.

Юг News

 

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.